Colombia vs Engeland: een wedstrijd om geschiedenis te blijven maken

Het is de dag, Colombia speelt vanavond in het Spartak Stadion in Moskou om 20.00 uur de belangrijkste wedstrijd in de afgelopen vier jaar. Het nationale team van Colombia zal zich meten met Engeland voor een plaats in de kwartfinale van het WK in Rusland.

Negentig minuten, of misschien 120 minuten, scheidt de Colombiaanse ploeg van het bereiken van de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetballen. Dit zou voor de tweede keer in de geschiedenis zijn en voor de tweede keer op rij.

Volgens voorspellingen zou de opstelling van Jose Pékerman, de bondscoach van Colombia, slechts één verandering hebben ten opzichte van de elf starters die afgelopen donderdag in aanmerking kwamen voor Senegal. Matheus Uribe of Luis Fernando Muriel zou in de plaats komen van James Rodriguez in de startopstelling.

Echter, zei Pekerman te willen wachten tot de allerlaatste minuut met het wel of niet inzetten van James Rodriguez. In de persconferentie zei de Argentijnse strateeg dat de blessure niet ernstig was, maar James trainde maandag niet mee met de groep. “Hij is al een stuk opgeknapt. We moeten hopen dat hij zich fit genoeg voelt om mee te doen. Zo niet, dan is Luis Muriel een uitstekende vervanger. Hij speelde geweldig tegen Senegal.” Op de laatste training probeerde Pekerman het een en ander uit met Muriel en Uribe. Een ding staat vast dat Juan Fernando Quintero op het veld met de ideeën moet komen.

Aan de andere kant heeft Engeland hun eigen sterrenteam om zich te meten met Colombia, onder leiding van Harry Kane. Hij is op dit moment de topscoorder van het WK met vijf doelpunten. Kane was niet van de partij tegen België in de laatste wedstrijd van Groep G. Een uitgeruste Kane staat dus op scherp om zijn doelsaldo te verhogen. De 22-jarige middenvelder Dele Alli, teamgenoot van Dávinson Sánchez bij Tottenham Hotspur, was afwezig bij de wedstrijd tegen Panama en België als gevolg van een dij-blessure. Mocht hij weer opgesteld worden, dan weten Alli en Sánchez wat ze van elkaar kunnen verwachten. Aanvaller Harry Kane is ook voor Dávinson Sánchez een bekend gezicht. De schaduwspits van Tottenham Hotspur zal het moeten opnemen tegen de verdedigingslinie van Dávinson Sánchez en Yerry Mina.

In tegenstelling tot de onderschatting door de meerderheid van de Engelse media hebben coach Gareth Southgate en zijn ploeg hun respect getoond voor de Colombiaanse ploeg. Colombia en Engeland zijn vijf keer in de geschiedenis bijeengekomen, vier vriendschappelijke wedstrijden en één voor het wereldkampioenschap 1998 in Frankrijk. De Engelsen versloegen het nationale team van Colombia met 2-0 in de groepsfase. De vriendschappelijke wedstrijden zijn twee keer gewonnen door de Engelsen en twee keer geëindigd in een gelijk spel.

Colombia – Engeland
Stadion: Spartak Stadion
Stad: Moskou
Tijd: 20:00 uur