Colombiaanse bloemen op Valentijnsdag

De bloemenkwekers en transportdiensten uit Colombia draaien overuren om 500 miljoen bloemen naar het buitenland te exporteren speciaal voor de dag van de geliefden ofwel Valentijnsdag.

Van de 500 miljoen Colombiaanse bloemen gaat het grootste deel naar de Verenigde Staten. Het land is niet alleen tijdens Valentijnsdag de grootste afnemer, het hele jaar door gaat 75% van de Colombiaanse bloemenexport naar de Verenigde Staten.

Tijdens Valentijn heeft de roos het grootste aandeel in de handel met zo’n 70% van de totale export. Hoewel de roos een favoriet soort is onder Colombiaanse bloemenexporteurs, worden er ook andere soorten zoals anjers, hortensia’s, heliconia’s, chrysanten, madeliefjes, gladiolen en incalelies gezocht door kopers uit de hele wereld, zoals Spanje, Nederland en Rusland. Valentijnsdag is een belangrijk moment in het jaar voor de bloemkwekers in Colombia, het is 50% van hun jaaromzet.

Avianca
Vliegtuigmaatschappij Avianca heeft een groot aandeel in het exporteren van de bloemen. In de afgelopen weken hebben er 155 directe vrachtvluchten plaatsgevonden en is er door Avianca 9.620 ton aan Colombiaanse en Ecuardoriaanse bloemen getransporteerd.

Volgens Avianca werden de Colombiaanse en Ecuadoraanse bloemen voornamelijk overgebracht naar de steden Miami en Los Angeles, in de Verenigde Staten; Toronto (Canada); San Juan (Puerto Rico), San Salvador (El Salvador), Amsterdam (Nederland), Madrid en Barcelona (Spanje), Londen (UK), Beijing en Shanghai, China. Ook de eilanden Aruba en Curaçao werden opgenomen in de vrachtvluchten.

Wereldwijde concurrentie
Colombiaanse bloemen concurreren wereldwijd met Nederland, Ecuador en Kenia. Nederland is veruit de grootste bloemenexporteur van de wereld met 52% van de totale wereldexport. Colombia is na Nederland de grootste exporteur, volgens Asocolflores ligt het percentage nu op 18%.