Colombiaanse regering richt fonds op om koffieboeren te helpen tegen lage prijzen

De Colombiaanse regering zal 100 miljard pesos (34 miljoen dollar) uittrekken voor een fonds om koffieboeren te helpen die getroffen zijn door de lage internationale prijzen, zeiden de minister van Financiën en het hoofd van de nationale koffieboerenfederatie (FNC) dinsdag.

De federatie, die ongeveer 550.000 Colombiaanse koffieproducerende families vertegenwoordigt, zal om de tafel gaan zitten met vertegenwoordigers van de regering om een prijsniveau te bepalen dat het gebruik van het geld en de verdeling ervan mogelijk zal maken, zei Roberto Velez directeur van FNC tegen verslaggevers in Bogota.

“We zijn net in gesprek geweest met het Nationaal Comité van koffietelers, waar de angst de lage prijs is”, zei Velez in een gezamenlijke persconferentie met minister van Financiën Alberto Carrasquilla.

“We zijn het eens geworden over het vormen van een onderhandelingsteam, waar we het eerst eens zullen worden over de startprijs, en ten tweede, wat het mechanisme zal zijn waarmee deze middelen zullen worden geleverd.”

Velez heeft gezegd dat de koffieboeren ongeveer 1,40 tot 1,50 dollar per pond moeten verdienen om de kosten voor meststoffen te kunnen betalen en nog rendabel te zijn.

De zwakke binnenlandse prijs van koffie betekent dat de waarde van de koffieoogst van 2018 waarschijnlijk 1.4 triljoen peso’s minder zal zijn dan in 2017. Dit raakt de koffiegebieden en de economie als geheel, zei de federatie in een verklaring.

De wereldwijde marktwaarde voor de Arabica koffie daalde vorige week naar het laagste niveau in 12 jaar met 99,35 dollarcent per pond, onder invloed van een zwakke munt in top koffiekweker Brazilië.

“De waarheid is dat we ons in een moeilijk moment bevinden en dat we de situatie waar we vandaag mee te maken hebben niet kunnen negeren,” zei Carrasquilla.
In 2013 en 2014 besteedde de overheid ruim 350 miljoen dollar aan subsidies voor de koffieboeren. Maar de huidige fiscale problemen kunnen de mogelijkheden van de regering beperken.

Colombia voorspelt voor dit jaar een productie van 14 miljoen zakken koffie van 60 kg, vergelijkbaar met de productie van vorig jaar.