Colombiaanse regering verbreekt dialoog met ELN na dodelijke aanslag

De Colombiaanse overheid wil niet langer met guerrillabeweging ELN praten over een wapenstilstand, liet een woordvoerder van de regering vrijdag weten in reactie op de aanslag in Bogota, waarbij 21 mensen om het leven kwamen.

Volgens de autoriteiten zat ELN achter de bomaanslag op een politieacademie in de hoofdstad. De aanslag, veroorzaakt door een autobom, eiste 21 levens en er vielen 54 gewonden.

“Er zal geen ruimte zijn voor een dialoog met ELN,” zei de Hoge Commissaris van Vrede, Miguel Ceballos. “De president heeft duidelijk verklaard dat hij geen ruimte voor een dialoog met het ELN heeft voordat hij alle gijzelaars heeft overgedragen. Ik wil dit vandaag tegen Colombia en de wereld zeggen dat wij afstand doen van deze misdaad, die alle Colombianen en alle leden van de internationale gemeenschap ten zeerste afwijzen. Meneer de president heeft ook duidelijk verklaard dat er geen ruimte voor een dialoog zal zijn als deze gewapende groepering doorgaat met criminele daden en vandaag betreuren wij deze criminele daad”, aldus Ceballos.

“Een terroristische daad gepleegd door ELN heeft levens ontnomen van jonge politieagenten tussen 17 en 22 jaar oud op de General Francisco de Paula Santander politieacademie in het zuiden van de hoofdstad”, zei minister van Defensie Guillermo Botero in een verklaring vanuit het presidentieel huis, Casa de Nariño.

Botero zei dat de regering “sluitend bewijs” heeft dat de dader van de aanslag, de 56-jarige José Aldemar Rojas Rodriguez, al meer dan 25 jaar lid was van Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). De dader staat bekend in de gelederen van de guerrilla’s als “Mocho Kiko”. Hij verloor zijn rechterhand bij een explosie en was hoofd van de inlichtingendienst binnen het Domingo Laín Front dat actief is in het departement Arauca, op de grens met Venezuela.

Volgens de autoriteiten pleegde Rojas Rodriguez de aanslag met een terreinwagen, een Nissan Petrol, volgeladen met explosieven. Nadat een politiehond was aangeslagen, gaf de man bij de zuidelijke ingang van de politieacademie vol gas. Hij blies vervolgens zijn terreinwagen op het complex op, waarbij hij zelf om het leven kwam.

Botero meldde ook dat een ander ELN-lid, de 39-jarige Ricardo Andrés Carvajal, vrijdagochtend opgepakt is. Hij zou het meesterbrein zijn achter deze aanslag. De regering heeft de opdracht gegeven ook leiders van de guerrillabeweging op te pakken.

Bron :
Caracol, foto:colprensa