Duizenden betogen tegen belastinghervorming van president Petro

Duizenden demonstranten demonstreerden maandag tegen de economische en sociale hervormingen die de linkse Colombiaanse president Gustavo Petro voorstelt – en die volgens hem ongelijkheid zullen bestrijden – amper 50 dagen na zijn aantreden.

Petro, 62, heeft beloofd te streven naar “totale vrede” door middel van deals met rebellengroepen en misdaadbendes en heeft de wetgevers gevraagd een belastinghervorming goed te keuren die volgend jaar in eerste instantie 5,6 miljard dollar zou opleveren voor sociale programma’s.

De hervorming zou de belastingen verhogen voor mensen die meer dan 2.259 dollar per maand verdienen, ongeveer 10 keer het minimumloon, en vrijstellingen afschaffen.

Petro heeft een meerderheid in het congres opgebouwd door allianties met verschillende partijen. De rechtse partij Democratisch Centrum, geleid door voormalig president Alvaro Uribe, heeft de oppositie tegen zijn voorstellen geleid.

Volgens het bureau van de burgemeester liepen in Bogota zo’n 5.000 mensen mee met borden met slogans als “nee tegen de belastinghervorming”.

Petro heeft ook veranderingen voorgesteld in de gezondheidszorg, een landhervorming waarbij eigendommen onder de marktprijs aan arme boeren worden verkocht en hervormingen van het stemrecht.

Ook in Medellin, Cali, Armenië en Villavicencio vonden vreedzame marsen plaats.

Petro zei in een tweet dat hij het recht van demonstranten om zich te uiten respecteert, maar dat zijn regering ook het recht heeft om verkeerde informatie te bestrijden.

Bron :
Foto:semana.com