Ex-president Álvaro Uribe treedt af als senator

De voormalige president van Colombia Álvaro Uribe treedt af als senator, nadat het Hooggerechtshof had bekend gemaakt dat het een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de ex-president voor omkoping.

In een verklaring die Uribe op Twitter had gepost, zei hij dat het onderzoek hem moreel belemmerd om een senator te zijn en dat hij het congres gaat verlaten om zijn verdediging voor te bereiden.

“Het hoogste gerechtshof is een onderzoek naar mij begonnen, maar ze hebben me daarover niet eerder ondervraagd. Uit ethische gronden is het voor mij onmogelijk om aan te blijven als senator. Ik zal mijn terugtreden voorleggen, zodat mijn verdediging niet overlapt met mijn werk in de senaat.”

Uribe was president van 2002 tot 2010 en voerde daarna een felle strijd tegen zijn opvolger Juan Manuel Santos. De rechtse politicus richtte zijn eigen partij op en vervolgde in de Senaat als een van de populairste politici van het land.

Uribe is ook de sterke man achter de recent gekozen president Iván Duque, die op 7 Augustus in functie treedt. Analisten geven al aan dat het aftreden van Uribe Duque de kans zou kunnen geven om buiten de invloed van zijn populaire patroon te regeren.

Hoewel Uribe is beschuldigd van vele misdaden in verband met het aanslepende burgerconflict in Colombia, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven zijn gekomen, was er tot nu toe geen enkel bewijs dat heeft geleid tot zijn ontslag uit welk ambt dan ook.

Uribe en een andere senator van zijn partij worden ervan verdacht dat zij getuigen hebben gemanipuleerd om bepaalde uitspraken te doen in een zaak tegen de linkse senator Iván Cepeda. Deze linkse senator had de ex-president er van beschuldigd dat die voormalige paramilitairen had omgekocht om valse getuigenissen over doodseskaders te doen.