Helikopter president Duque beschoten bij Cúcuta

President Ivan Duque zegt dat de helikopter waarin hij zat vlakbij de grens met Venezuela is beschoten. Het toestel was met de president en twee ministers onderweg naar de Colombiaanse grensstad Cúcuta in het noordoosten van het land. Bij het naderen van de stad “werd de presidentiële helikopter doelwit van een aanslag”, zegt Duque.

“Het is een laffe aanval, we zien kogelgaten in het presidentiële toestel”, aldus Duque in een verklaring. Volgens de president heeft zijn veiligheidsdienst “iets dodelijks” voorkomen. De helikopter zou zes keer zijn geraakt, maar niemand raakte gewond.

Naast de president waren ook minister Diego Molano van Defensie, minister Daniel Palacios van Binnenlandse Zaken en de gouverneur van de provincie Norte de Santander, Silvano Serrano, aan boord van de presidentiële helikopter. Ze waren net vertrokken uit Sardinata, in de regio Catatumbo, waar ze sociale investeringsprojecten en de strijd tegen de drugshandel in dat grensgebied met Venezuela evalueerden.

De president was met zijn ministers op weg naar de Cucutá toen ze onder vuur kwamen te liggen. “Wij zullen niet wankelen in de strijd tegen drugshandel en terrorisme,” zei Duque. “We zijn niet bang voor geweld of terreurdaden. Onze staat is sterk en Colombia is sterk genoeg om dit soort dreigingen het hoofd te bieden”, voegde de president er aan toe.

In de regio Catatumbo zijn guerrillaorganisatie ELN en dissidenten van de FARC actief. Volgens de Colombiaanse regering verschuilen zij zich in Venezuela en voeren ze aanvallen uit op Colombiaans grondgebied. Daarnaast strijden deze gewapende groeperingen en drugsbendes onderling om de controle te krijgen over het grondgebied en de transportroutes voor wapen- en drugshandel.

Bron :
Foto:caracol.com.co