Klompvoetkikker na bijna dertig jaar herontdekt in Colombia

Biologen hebben in Colombia voor het eerst in bijna 30 jaar de klompvoetkikker Atelopus arsyecue herontdekt.

De klompvoetkikker heeft een lengte van zo’n vijf centimeter en een opvallende tekening van witte stippen op een glanzend zwarte huid. De Atelopus arsyecue leeft op slechts één plek in Colombia, de Sierra Nevada de Santa Marta, een van de hoogste en meest onherbergzame kustgebergten op aarde.

De klompvoetkikker is in 30 jaar niet uitgebreid bestudeerd, omdat biologen geen toegang kregen tot zijn kleine leefgebied. Het gebied is heilig land voor de inheemse Arhuaco-gemeenschap van Sogrome en daarom hebben zij wetenschappers belet daar onderzoek te doen.

Een nieuw partnerschap tussen de Colombiaanse milieugroep Fundación Atelopus en de Sogrome-gemeenschap heeft het echter wel mogelijk gemaakt dat biologen de pad opnieuw konden bestuderen.

De wetenschappers waren verbaasd dat ze bij hun bezoek aan het kleine leefgebied een populatie van 30 ‘starry night harlequin toad’ vonden, de Engelse benaming vanwege de stralende sterrenhemel die vaak in deze bergen is te zien.

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN staat de Atelopus arsyecue op de rode lijst en wordt beschouwd als ernstig bedreigd. Uitroeiing ligt op de loer door de snelle opmars van een gistachtige schimmel die bij amfibieën de dodelijke ziekte chytridiomycose veroorzaakt. Helaas hebben wetenschappers ontdekt dat vooral deze klompvoetkikkers gevoelig zijn voor de schimmel.

Bron :
Foto:Fundación Atelopus