Korea helpt Colombia scheepsbouwindustrie te ontwikkelen

Het Koreaanse bureau voor internationale samenwerking (KOICA) heeft een besprekingsovereenkomst ondertekend met het Colombiaanse ministerie van Handel, Industrie en Toerisme om Colombia te helpen een basis te leggen voor de bevordering van beleid voor zijn scheepsbouwindustrie en innovatie in kleine en middelgrote bedrijven.

De ondertekeningsceremonie vond woensdag (plaatselijke tijd) plaats in Bogota, waar de Koreaanse ambassadeur in Colombia Choo Jong-yeon, KOICA-directeur Kim Hyun-geun, de Colombiaanse minister van Handel, Industrie en Toerisme Maria Ximena Lombana Villalba en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren.

In het kader van haar sociaal akkoord voor economische groei en het scheppen van banen van 2018 tot 2022 heeft de Colombiaanse regering de scheepsbouwsector gekozen als een van haar nationale kernindustrieën en spant zij zich in om deze te koesteren.

De sector is er echter van weerhouden voet aan de grond te krijgen op overzeese markten omdat hij er niet in slaagt een meerwaarde te creëren door zijn focus op scheepsreparatie, glasvezelversterkte kunststof (GRP) en kleine schepen, waardoor het beleid en het industriële ecosysteem moeten worden verbeterd om over te schakelen op een op staalschepen gerichte industrie.

KOICA zal steun verlenen voor het opstellen van een ontwikkelingsplan op middellange tot lange termijn voor de Colombiaanse scheepsbouwindustrie, en zal Colombiaanse ambtenaren die bij de industrie betrokken zijn uitnodigen naar Korea te komen voor een opleiding in scheepsbouwbeleid, -ontwerp en -productie.

“De Colombiaanse scheepsbouwindustrie heeft een groot potentieel om de export en de werkgelegenheid te beïnvloeden. KOICA en MINCIT (Colombiaanse ministerie van Handel, Industrie en Toerisme) hebben nauw samengewerkt om de Colombiaanse industrieën te ontwikkelen, en we kijken uit naar dit project,” zei Lombana.

Choo zei: “De scheepsbouwindustrie is een gebied waarop Korea en Colombia kunnen samenwerken. Korea is van oudsher een grootmacht op het gebied van scheepsbouw en Colombia heeft een geopolitiek voordeel”.

De KOICA-directeur zei ook dat het project inhoudt dat Korea’s ervaring in scheepsbouw, beleid, management en technologische ontwikkeling wordt gedeeld.

“We zullen er actief toe bijdragen dat dit een hoeksteen wordt van de ontwikkeling van de Colombiaanse scheepsbouwindustrie”, voegde Kim eraan toe.

Bron :
Foto:mincit.gov.co