President Duque haalt flink uit naar president Maduro

President Iván Duque omschreef de Venezolaanse president Nicolás Maduro als “de meest schandelijke dictator die Latijns-Amerika in zijn recente geschiedenis heeft gezien”, in een interview in Tel Aviv.

“Ik ga Nicolás Maduro niet erkennen als legitieme president, want dat is hij niet,” herhaalde Duque. Hij wees er tevens op dat Nicaragua ook een dictatuur is en daarom riep hij de multilaterale organisaties op zich in te zetten voor de terugkeer van volledige democratie in deze twee landen.

“We kunnen er niet van uitgaan dat de democratie beschermd is (in Latijns-Amerika). We zien de dictatuur in Venezuela, die een dictatuur werd, en vandaag kennen we de gevolgen. Nu zien we de autocratie in Nicaragua die een dictatuur is geworden en we zullen de gevolgen zien,” zei Duque in het interview tijdens zijn bezoek in Israël.

“Daarom heb ik het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten een advies over herverkiezingen voor onbepaalde tijd voorgelegd en het Hof heeft dat advies geformuleerd door te zeggen dat herverkiezingen voor onbepaalde tijd een manier zijn om de essentie van de democratie te vernietigen. Daarom moeten wij onze stemmen meer en meer bundelen om het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest te verdedigen,” voegde hij eraan toe.

Duque verweet Maduro ook onderdak te bieden aan FARC-dissidenten die “achter het grootste aantal moorden zitten op mensen die zich in het demobilisatieproces bevonden” en “sociale leiders hebben vermoord”.

Anderzijds bevestigde de Colombiaanse president dat hij de verkiezingen waarbij Daniel Ortega werd herkozen als president van Nicaragua, niet erkent, omdat hij van mening is dat er geen sprake is van democratie.

“Met de resultaten die men heeft gezien, met de manier waarop men is opgetreden tegen leden van de oppositie, de particuliere sector en de pers, kunnen wij de resultaten van de verkiezingen in Nicaragua niet erkennen”, zei hij.

Bron :
foto:presidencia.gov.co