Protest inheemse bevolking breidt zich uit

De inheemse bevolking, die op 11 maart begon met hun protest (la Minga) om van de regering te eisen dat zij zich aan de afspraken houdt, gaan een nationaal protest houden.

De inheemse gemeenschappen hebben een nationaal protest aangekondigd op 25 april. Daarnaast gaan ze binnen enkele dagen hun blokkades op de Pan-Amerikaanse snelweg in het zuiden van Colombia voor onbepaalde tijd uitbreiden naar vijf andere strategische punten.

Blokkades zullen plaatsvinden op belangrijke wegen in de departementen van Valle del Cauca, Tolima, Nariño, Orinoquía en op de grens van Cesar en La Guajira, 

De inheemse bevolking blokkeert al 17 dagen lang de Pan-Amerikaanse snelweg in het zuidwesten van Colombia uit protest tegen de regering van president Ivan Duque, omdat die akkoorden die gesloten werden onder zijn voorganger Juan Manuel Santos niet respecteert.

Woensdag werden de dialogen tussen de inheemse bevolking en de Colombiaanse regering opgeschort vanwege een ontvoering van een soldaat in het zuidwesten van Colombia. Minister van Defensie Guillermo Botero verwierp de ontvoering van een soldaat van het Colombiaanse leger in de sector van La Agustina, in Cauca. De autoriteiten hebben echter niet uitgelegd waarom zij de ontvoering met de minga in verband brengen. Minuten later bevestigde het hoofd van die portefeuille dat de soldaat werd vrijgelaten en in perfecte gezondheid en fysieke conditie is.

Hoewel minister van Binnenlandse Zaken Nancy Patricia Gutiérrez de bereidheid heeft herhaald om de dialoog met de inheemse leiders voort te zetten, is het standpunt van de regering dat de bereikte overeenkomsten pas zullen worden ondertekend nadat de feitelijke blokkades zijn opgeheven.

Bron :
Foto:canalrcn