Studenten bereiken na 10 weken demonstreren akkoord met regering

Na meer dan twee maanden demonstreren zijn de studenten van de openbare universiteiten van Colombia er in geslaagd een akkoord te bereiken met de regering.

Het akkoord werd vrijdag aan de onderhandelingstafel bereikt tussen de regering, hoogleraren en studenten. De regering zal een extra 4,5 triljoen pesos (1,42 miljard dollar) besteden aan het openbaar hoger onderwijs tijdens de vier dienstjaren van president Ivan Duque.

Donderdag waren de studenten nog in protest in hun laatste demonstratie van dit jaar om vervolgens na de Kerst hun standpunten weer duidelijk te maken aan de regering. De studenten van 32 openbare universiteiten kwamen afgelopen 10 weken herhaaldelijk in het nieuws door de confrontaties met de politie.

Studenten en docenten aan de universiteiten eisten een verhoging van de budgetten voor de openbare universiteiten, die sinds het begin van de jaren negentig in feite waren bevroren, ondanks de enorme groei van het aantal studenten en professoren.

De studenten hebben hun demonstraties nog niet officieel stopgezet. Zij zullen eerst de overeenkomst met hun leden bespreken.