Werkloosheid in Colombia bereikt historisch hoogtepunt: 21,4%

Het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE) meldde dat in mei 4,9 miljoen mensen werkloos waren als gevolg van de pandemie.

DANE meldde dat het werkloosheidscijfer in Colombia in mei 21,4% bedroeg, een hoger cijfer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de indicator 10,5% bedroeg.  

Dit is het hoogste werkloosheidsniveau in de geschiedenis van het land, met een piek van 20,5% in de crisis van 1999.

Het aantal werklozen is ook in de stedelijke gebieden van het land toegenomen, aangezien het percentage in de vijfde maand van 2019 11,2% bedroeg, terwijl het dit jaar 24,5% bedroeg.

Volgens DANE zijn alleen al in mei 4,9 miljoen mensen hun baan kwijtgeraakt, terwijl het aantal werkenden is gestegen tot 17,3 miljoen en het aantal inactieven in totaal 17,8 miljoen bedroeg.

“Deze vermindering van de werkgelegenheid is geconcentreerd bij mensen tussen 25 en 54 jaar oud, maar een zorgwekkende factor is dat de kloof tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt blijft toenemen, aangezien de meeste mensen die hun baan verliezen vrouwen zijn”, legt de directeur van DANE, Juan Daniel Oviedo, uit.

De stad met het hoogste werkloosheidscijfer was Neiva, waar de indicator 32,8% bereikte, gevolgd door Ibagué met 31%, Armenië 30%, Popayán met 29% en Riohacha met 28, terwijl het laagste aantal werklozen werd geregistreerd in Cartagena, Barranquilla, Pasto, Bucaramanga en Bogotá.

Bron :
Foto:Ivan Henao