Monthly Archives: januari 2017

Kopstuk van Clan del Golfo uit regio Mojana opgepakt

In een gezamenlijke operatie van de marine, de politie en het technisch onderzoeksteam van het OM is een belangrijke kopstuk van de criminele organisatie Clan del Golfo opgepakt.

Javier Caicedo Mosquera alias “El Niche” werd in de wijk Quindío in Bogotá opgepakt. El Niche is volgens de autoriteiten de tweede persoon in bevel van Clan de Golfo in de regio Mojana.

Het is het vijfde bendelid dat de marine, de politie en het technisch onderzoeksteam van het OM heeft opgepakt in een offensief tegen de criminele organisatie die drie maanden geleden is ingezet.

Volgens de politie zijn in de afgelopen drie maanden de volgende vier leden opgepakt: “Mono” het hoofd van de clan in de regio Mojana, “Chemita” financieel officier, “Pablito” en “Rambo” leden van de clan.

Eerste Colombiaanse guanábana binnenkort verkrijgbaar in Europa

Volgens agf.nl krijgt de Colombiaanse zuurzak (guanábana) een steeds betere reputatie op de internationale markt en zal binnenkort ook in Europa verkrijgbaar zijn. Vorig jaar werd het Colombiaanse bedrijf Cool Tropy opgericht met als doel de zuurzak te introduceren op de Europese markt. De zuurzak krijgt steeds meer populariteit als superfruit vanwege zijn medicinale, kankerremmende eigenschappen.

Het bedrijf gevestigd in het departement Antioquia beschikt over een areaal van 50 hectare en kan wekelijks meer dan één ton leveren. “We bevinden ons nog in de testfase maar denken dat het product goed door de consument ontvangen zal worden. In Colombia kan het hele jaar zuurzak geproduceerd worden wat het vermarkten eenvoudiger maakt,” legt Fabio Usai uit, directeur van Cool Tropy.

Er worden wekelijks per luchtvracht volumes naar een klant in Italië geëxporteerd, zodat ons product bekendheid kan verwerven. In de loop der maanden hopen we ook aan andere Europese landen te kunnen leveren.”

Terwijl veel landen in Latijns-Amerika bezorgd zijn over de machtswisseling in de Verenigde Staten, ziet het Colombiaanse bedrijf juist kansen. “Wij denken dat het beleid van Trump een impuls zal geven aan de Colombiaanse export, omdat het gericht is tegen Mexicaanse telers. Bovendien is Colombia niet ver van de Verenigde Staten gelegen, wat een bijkomend voordeel is,” aldus Usai. (bron:agf.nl)

Deze week wordt Odín Sánchez door ELN vrijgelaten

Deze week zal uiteindelijk de vrijlating van voormalig congreslid Odín Sánchez Montes de Oca gerealiseerd worden. De guerrillabeweging ELN had eerder al aangegeven dit weekend hun gijzelaar Odín Sánchez vrij te zullen laten. Echter heeft ELN nog niet informatie vrijgegeven over de exacte plaats waar hij overgedragen zal worden. Het Internationale Rode Kruis coördineert het bevrijdingsproces en wacht op verdere instructie. Voor de vrijlating van het voormalig congreslid vraagt ELN het leger zijn werkzaamheden te staken in het aangewezen gebied waar de vrijlating plaats vindt.

In ruil voor de vrijlating van Odín Sánchez heeft de regering al twee ELN-rebellen vrijlaten. De vrijlating van Sánchez en de twee rebellen vindt plaats in het kader van een belofte die het pad moet vrijmaken voor de start van officiële vredesonderhandelingen gepland op 7 februari.

Miss Colombia Andrea Tovar tweede runner up Miss Universe

Miss Colombia Andrea Tovar is gekroond tot tweede runner up tijdens de Miss Universe in de Filipijnen. Andrea Tovar stond in de finale tegenover de Française Iris Mittenaere en Raquel Pélissier uit Haïti.

Iris Mittenaere is gekozen tot Miss Universe 2016. De Française werd gekozen tot winnaar uit de 86 deelnemende landen. Miss Haiti Raquel Pelissier werd de eerste runner up, Miss Colombia Andrea Tovar werd gekroond tot tweede runner up.

De kersverse Miss Universe werd in de Filipijnse hoofdstad Manilla gekroond door Pia Wurtzbach uit de Filipijnen, die vorig jaar won.

Pia Wurtzbach werd vorig jaar op een verrassende manier Miss Universe. De presentator van de missverkiezingen, Steve Harvey, maakte namelijk een grove fout door aanvankelijk de verkeerde winnaar aan te kondigen. De Colombiaanse Ariadna Gutierrez Arevalo was voor enkele minuten Miss Universe en had het kroontje al op haar hoofd toen Steve Harvey zich ernstig moest verontschuldigen.

Colombia heeft twee keer in haar geschiedenis de Miss Universe gewonnen. Luz Marina Zuluaga werd in 1958 bekroond tot Miss Universe en Paulina Vega in 2014.


Cabal en Spears winnaars gemengd dubbel op Australian Open

De Colombiaanse Juan Sebastian Cabal en de Amerikaanse Abigail Spears hebben zondag voor een verrassing gezorgd door bij de Australian Open de titel in het gemengd dubbel te veroveren. Spears en Cabal wonnen in de finale met 6-2, 6-4 van de als tweede geplaatsten Sania Mirza en Ivan Dodig.

De 35-jarige Spears en de 30-jarige Cabal wonnen voor het eerst een grandslamtitel. Abigail Spears, die bezig is aan haar laatste seizoen, verloor in 2013 en 2014 de finale van de US Open (gemengd dubbelspel). Juan Sebastian Cabal stond samen met de Argentijnse Eduardo Schwank in 2011 in de finale van Roland Garros (herendubbelspel), maar verloren tegen het duo Maks Mirny/Daniel Nestor.

Meest luxueuze cruiseschip meert aan in Cartagena

Het luxueuze cruiseschip ‘Seven Seas Explorer’ is vrijdag aangemeerd in de koloniale havenstad Cartagena. De Seven Seas Explorer is het vierde schip van Regent Seven Seas en een van de meest luxueuze schepen ooit gebouwd.

Om 10 uur ’s ochtends meerde het gigantische cruiseschip aan in de haven van Cartagena. De passagiers konden acht uur lang genieten van de romantische havenstad van Colombia.

Van 15 tot 30 januari vaart het schip van Los Angeles naar Mexico en via het Panamakanaal naar Colombia met als eindbestemming Miami. De Seven Seas Explorer had Cartagena als enige stad van Zuid-Amerika in zijn route. Na de stop in de Zuid-Amerikaanse stad vervolgde het luxueuze cruiseschip zijn tocht naar Miami.

Het 223 meter lange schip, met een investering van zowat 450 miljoen dollar, weegt 54.000 ton en biedt plek aan 738 passagiers in 369 hutten. Het heeft 6 open seating restaurants, een twee verdiepen hoge theaterzaal, drie boetieks en een Canyon Ranch SpaClub. Bovendien is het een “groen schip”, want er wordt gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen, recente technologische ontwikkelingen én milieuvriendelijke motoren.

Colombia en Peru scharen zich achter Mexico na conflict met Trump

Colombia en Peru scharen zich achter Mexico, nu de goede relatie tussen Mexico en de Verenigde Staten schade heeft opgelopen. Beide landen verenigen zich met Mexico als het land geconfronteerd wordt met een onzekere economische toekomst en wanneer het worstelt met een crisis met de Verenigde Staten.

De Peruaanse president Kuczynski zei tijdens zijn bezoek aan Colombia dat de landen die bij de Pacifische Alliantie horen, zich moeten inspannen om vrij met elkaar en in de wereld te kunnen handelen.

De Pacifische Alliantie bestaat uit Chili, Colombia, Mexico en Peru. Het werd in 2011 opgericht om samen een handelsblok te vormen tegen snelgroeiende economieën in Azië. Het doel van de alliantie is om economische groei te bevorderen en concurrentie tussen de vier landen te verminderen.

“Op dit moment wordt een van ons geconfronteerd met ernstige moeilijkheden waar hij niets aan kan doen”, zei Kuczynski in gezelschap met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. “We moeten samen optrekken met onze idealen en wereldwijde handel die ons zoveel goeds heeft gebracht.”

Hoewel Kuczynski de naam van Trump niet heeft genoemd, was het duidelijk dat hij met zijn boodschap onvrede uitsprak over de manier waarop de VS onder Trump omgaat met zijn trouwe bondgenoten in Latijns-Amerika.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een besluit over veiligheid ondertekend waarin ook de bouw van een muur op de grens met Mexico is vastgelegd. Trump wil een muur tussen beide landen om illegale immigratie en illegale drugshandel tegen te gaan. Hij wil dat Mexico de muur betaalt en heeft gedreigd dat de muur mogelijk betaald zou kunnen worden uit een verhoging van de belasting op Mexicaanse producten. Trump heeft ook gedreigd om het regionale handelsakkoord NAFTA te verscheuren als hij niet opnieuw kan onderhandelen om meer voordelen voor de V.S. te waarborgen.

De relatie tussen de VS en Mexico staat hierdoor onder druk. De Mexicaanse president Peña Nieto zou naar Washington gaan voor een bezoek, maar het overleg met Trump zegde hij donderdag af. Nieto wil niet betalen voor de grensmuur die Trump wil bouwen op kosten van Mexico. Beide presidenten hebben vrijdag een telefoongesprek gehad. In het telefoongesprek erkenden de twee hun verschil van mening en beloofden ze er samen uit te komen.

“Er hangen wolken van onzekerheid in deze wereld”, zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. “We willen aansluiten bij de oproep van de landen die zich houden aan de principes die zo goed voor de wereld zijn geweest: vrijhandel, respect voor de verdragen … multilaterale oplossingen”

ELN laat dit weekend Odín Sánchez vrij

De regering van Colombia verwacht dat dit weekend voormalig congreslid Odín Sánchez wordt vrijgelaten door de rebellenbeweging ELN.

Minister van Defensie Luis Carlos Villegas, heeft aangekondigd dat het protocol voor de vrijlating van Odín Sánchez in werking is gesteld. ELN heeft aangegeven dat het dit weekend de eerste aanwijzingen zal geven voor de vrijlatingsprocedure van de politicus uit het departement Chocó.

De bevrijding van Sánchez komt onder leiding te staan van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Het ICRC heeft vaker de bevrijding van mensen van verschillende gewapende groepen vergemakkelijkt.

In ruil voor de vrijlating van het voormalig congreslid zal de regering twee ELN-rebellen vrijlaten. De vrijlating van Sánchez en de twee rebellen vindt plaats in het kader van een belofte die het pad moet vrijmaken voor de start van officiële vredesonderhandelingen gepland op 7 februari.

De laatste actieve linkse guerrillabeweging van het land houdt al vanaf april vorig jaar voormalig congreslid Odín Sánchez vast. Hij heeft zich verruild voor zijn doodzieke broer, een voormalig gouverneur van Chocó, die bijna drie jaar in handen van het ELN was. De guerrillabeweging liet de doodzieke broer vrij onder voorwaarde dat Odín Sánchez zijn plaats in nam.

Hartverwarmende benefietinterland tussen Brazilië en Colombia voor Chapecoense

Brazilië en Colombia hebben in de nacht van woensdag op donderdag een benefietwedstrijd gespeeld. De wedstrijd stond in het teken van de vliegtuigramp waarbij bijna de hele selectie van de voetbalclub Chapecoense om het leven kwam. Brazilië won met 1-0, maar het resultaat was van ondergeschikt belang. De oefeninterland was als het ware een grote inzamelingsactie.

De emotionele interland, die als inzamelactie voor het zwaar getroffen Chapecoense werd georganiseerd, werd gespeeld in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro. Met de kaartverkoop werd er zo’n 350.000 euro ingezameld voor de nabestaanden en overlevenden van de vliegtuigramp in Colombia waarbij 71 mensen omkwamen.

De drie spelers die de crash overleefden, Jackson Follman, Neto en Alan Ruschel, kregen voorafgaand aan het benefietduel een warm onthaal in Rio de Janeiro.

De selecties van beide teams bestonden alleen uit spelers van Zuid-Amerikaanse competities. Internationals van Europese clubs deden niet mee aan de benefietwedstrijd.

Vlak na rust kopte Dudu van dichtbij raak en dat was direct het enige doelpunt in de wedstrijd waarin het sportieve van ondergeschikt belang was.

In november zijn er bij een vliegtuigongeluk in Colombia 71 inzittende omgekomen onder wie bijna alle spelers van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense. Zes mensen overleefden de crash. Het vliegtuig was vanuit Bolivia opgestegen en was onderweg naar Medellin. De ploeg zou in Medellín de finale spelen van de Copa Sudamerica (de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League) tegen de ploeg uit Medellín, Atletico Nacional.

Twaalfde editie Hay Festival Cartagena van start

Het is de belangrijkste literaire bijeenkomst van het jaar in Colombia, het Hay Festival gehouden in de koloniale havenstad Cartagena.

De Colombiaanse historische stad, dat al voor de twaalfde keer dit literaire festival organiseert, trekt elk jaar grote namen uit de literaire wereld. Dit jaar is de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa aanwezig, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2010.

Het Hay Festival, is niet alleen een evenement van literatuur, maar brengt ook nationale en internationale experts uit de muziek, kunst, film, politiek en journalistiek bij elkaar om met elkaar in dialoog en in debat te gaan.

Het thema van het festival is “Stel je de wereld voor” en besteed in deze editie ook extra aandacht aan Frankrijk vanwege het jaar van Colombia-Frankrijk 2017. Een samenwerking tussen beide landen waarbij de culturele, educatieve en zakelijke uitwisselingen de banden van de landen moet versterken.

Het Hay Festival van Cartagena de Indias dat vandaag van start gaat, was van oorsprong een literair festival dat zich heeft uitgebreid tot een breed cultureel festival en  tot twee zustersteden, Medellín en Riochacha.

Het festival kent 14 verschillende edities, verspreid over vijf continenten, en wil via optredens en debat interculturele verbanden en sociale verantwoordelijkheid stimuleren.