Venezuela heeft zaterdag 59 Colombianen uitgezet die sinds 2016 zonder proces vastzaten. Ze werden destijds gearresteerd omdat ze volgens het regime van president Nicolás Maduro een staatsgreep wilden plegen.
“Onze 59 landgenoten zijn teruggekeerd naar ons land en zullen naar huis gaan”, zei de Colombiaanse president Ivan Duque zaterdag tegen de pers. “We hopen dat ze deze afschuwelijke tijd achter zich kunnen laten en kunnen worden herenigd met hun geliefden.”
Francisco Barbosa, de adviseur van de Colombiaanse president Ivan Duque op het gebied van de mensenrechten, schreef zaterdag op Twitter dat hij in de Colombiaanse stad Cucuta, bij de Venezolaanse grens, een delegatie leidde om de “59 burgers die door de dictatuur van Nicolas Maduro zonder proces werden vastgehouden” te ontvangen.
De Colombianen werden in september 2016 gearresteerd. Volgens Maduro zouden zij destijds het presidentieel paleis in hoofdstad Caracas hebben willen bestormen. In totaal werden 92 Colombiaanse ‘paramilitairen’ vastgezet, een deel van hen kwam al eerder vrij.
Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was sinds vorig jaar in overleg met Venezuela over de vrijlating van de 59 arrestanten. Ze zouden in slechte omstandigheden worden vastgehouden. Het ministerie had de Verenigde Naties vorig jaar ook al om hulp gevraagd om de nog overgebleven Colombianen vrij te krijgen.
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, reageerde verheugd op Twitter. “Het is een positief teken dat de Venezolaanse regering zich houdt aan de toezeggingen op het gebied van de mensenrechten die zij heeft gedaan tijdens het recente bezoek van Michelle Bachelet (Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties). We verwachten de komende dagen meer vrijlatingen”, aldus het kantoor.