Monthly Archives: juni 2024

President Petro begint op 24 juni dialoog met Segunda Marquetalia

De Colombiaanse president Gustavo Petro zet een nieuwe stap in het nakomen van zijn belofte van totale vrede in Colombia: afgevaardigden van zijn regering beginnen maandag in Caracas te onderhandelen met vertegenwoordigers van de FARC-dissident bekend als Segunda Marquetalia.

De gesprekken met de groep onder leiding van de voormalige nummer twee van de nu verdwenen guerrillagroep, Iván Márquez, die een van de belangrijkste ideologische gidsen van de machtige rebellenorganisatie was, zijn het derde vredesvoorstel van de linkse leider, die gelooft dat de uitweg uit het zes decennia durende gewapende conflict in Colombia via overeenkomsten is.

In 2022 begon hij onderhandelingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) in Caracas, Mexico-Stad en Havana. Daarnaast heeft hij een tafel opgezet met de Estado Mayor Central (EMC), een andere factie van deserteurs uit het vredesakkoord met de FARC dat in 2016 werd ondertekend.

Er zijn geen verdere details over de agenda in Caracas met de Segunda Marquetalia, afgezien van een oprichtingsdocument dat op 5 juni in de Venezolaanse hoofdstad werd ondertekend en gericht is op “het bevorderen van democratische veranderingen en hervormingen voor vrede waarbij de bevolking en gebieden prioriteit hebben en het versterken van sociale mobilisatie”, aldus de regering.

Het document spreekt over de oprichting van onderhandelingscommissies om de de-escalatie van het conflict, de opbouw van vredesgebieden en de zorg voor de slachtoffers te bewerkstelligen.

Voordat de gesprekken begonnen, kondigde de commandant van de Colombiaanse strijdkrachten, generaal Helder Giraldo, aan dat “er benaderingen zijn” om tot een bilateraal staakt-het-vuren te komen.

Het Caracas-document is ondertekend door Iván Márquez, die de op een na belangrijkste man was in de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) toen die guerrilla de vrede ondertekende om een ​​politieke partij te worden.

Luciano Marín, zijn echte naam, was de hoofdonderhandelaar voor de rebellen en bleef na de ondertekening een paar jaar in het proces, maar hij liep over en in 2019 verscheen hij opnieuw in een video waarin hij een nieuwe gewapende revolutie aankondigde.

In 2023 speculeerden lokale media over zijn dood in Venezuela na een aanval. Later verzekerde de regering van Petro dat hij in dat land aan het herstellen was van zijn verwondingen.

Op 11 mei verscheen Márquez opnieuw in een video waarin hij zijn steun uitsprak voor Petro, met wie hij in februari overeenkwam om onderhandelingen te beginnen.

Volgens berekeningen van de militaire inlichtingendienst telt de Segunda Marquetalia ongeveer 1.660 strijders. Analisten zijn van mening dat het een zwakke guerrilla is vergeleken met het Nationale Bevrijdingsleger en de dissidenten van de Centrale Generale Staf onder leiding van alias Iván Mordisco, een leider die in 2016 geen vrede tekende.

Falcao Garcia terug naar Colombiaanse competitie en tekent voor Millonarios

De komst van Falcao Garcia als ster in het Colombiaanse voetbal komt nadat ‘El Tigre’ zijn contract bij Rayo Vallecano in Spanje beëindigde.

De Colombiaanse spits Radamel Falcao Garcia is de nieuwe speler van Millonarios. Dit werd donderdag bekendgemaakt na een ontmoeting tussen de directie van het ambassadeursteam en de aanvaller bij hem thuis.

De komst van de Colombiaanse spits als ster in het voetbal van zijn land komt nadat ‘El Tigre’ zijn contract bij Rayo Vallecano in Spanje beëindigde, waar hij de afgelopen drie seizoenen speelde, 80 wedstrijden speelde en 12 doelpunten maakte.

Falcao heeft meerdere malen verklaard dat het spelen voor de club uit Bogotá één van zijn dromen te zijn. Volgens wat bekend is, zal het in eerste instantie voor zes maanden zijn, met de mogelijkheid om het te verlengen als het team de Betplay League titel wint en zich kwalificeert voor de Copa Libertadores in 2025.

Bovendien, nadat de partijen het eens waren geworden over financiele kwesties, zou een van de andere kwesties die tot het laatste moment zou zijn besproken de veiligheid van de speler en zijn familie in het land zijn.

16 archeologische artefacten van inheemse volkeren teruggebracht naar Colombia

Colombia heeft met succes 16 archeologische stukken uit Zwitserland en Nieuw-Zeeland teruggekregen, aldus het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze artefacten, die behoren tot de inheemse culturen van Colombia, werden teruggevorderd door internationale samenwerking en vrijwillige terugkeer.

Vijftien van de artefacten werden teruggehaald uit Zwitserland, een land waarmee Colombia een “Overeenkomst betreffende de invoer en teruggave van cultuurgoederen” heeft. Het Colombiaanse Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (ICANH) identificeerde deze artefacten en merkte op dat “één ervan een tabloid is uit het departement Cauca, en dat de andere 14 votiefstukken van goud zijn die gebruikt werden door het Muiscavolk, dat de oostelijke hooglanden bewoonde van 800 v. Chr. tot de komst van de Iberische veroveraars in de 16e eeuw, voor verschillende rituele gebeurtenissen”. Tot deze stukken behoorden keramiek en gouden voorwerpen uit de archeologische gebieden van de Quimbaya en Muisca. De officiële overhandiging aan ambassadeur Francisco Echeverri werd gedaan door de Zwitserse federale dienst voor cultuur.

Het overgebleven stuk, een middelgrote bolvormige keramische vaas, werd teruggebracht uit Nieuw-Zeeland. Deze teruggave werd mogelijk gemaakt door de vrijwillige actie van een particulier, zoals beschreven door de ICANH. Dit keramische stuk wordt geassocieerd met de Boven-Magdalena regio en de teruggave ervan betekent een gezamenlijke inspanning van de Colombiaanse ambassades in het buitenland, het Algemene Directoraat van Protocol en het presidentieel paleis.

Colombia gaat 540.000 Venezolaanse migranten legale status geven

Colombia zal aan maximaal 540.000 Venezolaanse migranten die voogd zijn van minderjarigen die in het land verblijven een legale status geven, aldus het Colombiaanse migratieagentschap op dinsdag.

Colombia is een favoriete bestemming voor miljoenen Venezolanen die de politieke en economische onrust in hun thuisland willen ontvluchten, terwijl anderen het Andesland hebben gebruikt als springplank naar andere landen.

Volgens officiële statistieken wonen er momenteel meer dan 2,8 miljoen Venezolaanse migranten in Colombia en de maatregel zal ten goede komen aan volwassenen die zorgen voor zo’n 270.000 minderjarigen die toestemming hebben om in Colombia te verblijven.

“Het is een speciale verblijfsvergunning, zoals de vorige, die fundamenteel gericht is op de integratie van voogden, de mensen die verantwoordelijk zijn voor minderjarigen die een tijdelijke beschermingsvergunning hebben en in Colombia wonen,” vertelde de directeur van het agentschap, Carlos Fernando Garcia, aan journalisten.

In 2021 zei de toenmalige regering van president Ivan Duque dat ze Venezolanen die in Colombia wonen een legale status voor 10 jaar zou geven, een aanbod waar veel migranten op ingingen.

Zwitserse vredestop: congresleden presenteren brief over “de realiteit van Colombia”

Midden in het debat over de motie van afkeuring van de minister van Defensie, Iván Velásquez, vanwege de ernstige situatie van de openbare orde in het land, kondigde de vertegenwoordiger van Cambio Radical, Carolina Arbeláez, aan dat ze samen met de conservatieve Juana Carolina Londoño en 40 andere leden van het Congres naar internationale instanties zullen gaan om de wereld te vertellen over de veiligheidscrisis in Colombia.

“We hebben genoeg van een president die de wereld rondgaat om te praten over totale vrede, maar geen verantwoordelijkheid neemt in het land”, zei het congreslid aanvankelijk in haar toespraak, verwijzend naar de recente reis van de president naar Europa.

De Zwitserse vredestop en de Zweedse ambassade (het land waar de president tussen 11 en 17 juni een staatsbezoek aflegde) zullen de plaatsen zijn waar deze brief zal worden verstuurd, die een contrast moet vormen met de ’totale vrede’-gesprekken die het staatshoofd tijdens zijn internationale tournees voert.

“We gaan een brief sturen om u de realiteit van ons grondgebied te vertellen op het gebied van de openbare orde. Dit land wordt belegerd door geweld en terroristen. Dat zullen we niet toestaan”, voegde de oppositiewetgever eraan toe.

Dit was niet de enige aankondiging. Arbeláez deelde ook mee dat ze een verzoek zullen indienen bij het Constitutionele Hof om een staat van ongrondwettelijkheid af te kondigen in Cauca, vanwege de voortdurende schending van de mensenrechten van de burgerbevolking.

“De situatie van de openbare orde in Cauca leidt tot een voortdurende schending van de mensenrechten en dat zullen we niet blijven toestaan. Bloedbaden, volksverhuizingen, opsluitingen, territoriale geschillen die economische crises veroorzaken, die het recht op onderwijs van kinderen aantasten, ronselpraktijken, enzovoorts. We roepen op tot een SOS voor Cauca”, zei hij.

Leraren protesteren in Bogotá tegen aanpassingen onderwijswet

Onderwijsbond Fecode kondigde aan dat zij vandaag Bogotá zullen “overnemen” om te protesteren tegen de aanpassingen van de onderwijswet die door de regering wordt gepromoot en die verschillende amendementen bevat die zij schadelijk achten voor zowel kinderen als opvoeders.

“We kunnen niet toestaan ​​dat het openbaar onderwijs in ons land wordt geprivatiseerd. Een land met zoveel ongelijkheid, een land met zoveel geweld waar onderwijs een van de manieren is om er op een schone manier uit te komen”, zei Cesar, een van de leraren uit El Copey.

Zoals Fecode uitlegt, is een van de meningsverschillen met de onderwijswet dat kleuterschool, crèche en overgang niet langer een vereiste zijn voor kinderen om naar school te gaan en ook het voorstel dat leraren beoordeeld moeten worden op basis van de cijfers van hun leerlingen op de cijfers die hun leerlingen halen in externe kennistoetsen.

De dag begint rond 9.00 uur (lokale tijd) met het vertrek van de marsen vanaf deze vier punten en eindigt rond 17.00 uur op de Plaza de Bolívar.

Vakbonden uit Arauca, Tolima, Bolívar, Norte de Santander, Guainía en andere delen van het land zijn al begonnen met hun mobilisatie naar Bogotá om deel te nemen aan de marsen.

“We gaan naar buiten om te marcheren voor degenen die nog onderwezen moeten worden”, citeert een slogan van de leraren van de Guainía-afdeling.

Colombia sluit voorbereiding op Copa America af met overwinning op Bolivia

Colombia sluit zijn vriendschappelijke tour af met een tevreden gevoel en is klaar voor de Copa América! Zaterdag floreerde de nationale ploeg tegen een zwak Bolivia en versloeg hen met 3-0 in het Rentschler Field Stadium in East Hartford. Jhon Arias, Jhon Cordoba en Luis Diaz maakten de doelpunten voor de Cafeteros op Noord-Amerikaanse bodem.

Met de overwinning verlengde bondscoach Néstor Lorenzo zijn ongeslagen reeks met de nationale ploeg tot 20 wedstrijden en bevestigde hij zijn status als favoriet voor de Copa América 2024.

Colombia had slechts vijf minuten nodig om de score te openen in het Rentschler Field Stadium. Luis Diaz, de ster van de wedstrijd, speelde een briljant individueel spel op de linkerflank, sneed naar binnen en toen hij wilde schieten werd hij op tijd neergelegd. Gelukkig viel de rebound bij de tweede paal en kon Jhon Arias de bal binnen tikken.

Het Colombiaanse team zette hun tegenstanders volledig vast met hoge druk en vonden de perfecte manier om gevaar te stichten op de flanken. Richard Rios en Carlos Cuesta probeerden aanvallende variaties, maar misten precisie.

Jhon Córdoba, die startte in plaats van Rafael Santos Borré, kreeg in de 23ste minuut een kans om te scoren toen James Rodríguez een spectaculaire subtiele voorzet gaf in het strafschopgebied waar de aanvaller van Krasnodar met een kopbal van profiteerde, maar het werd afgekeurd wegens buitenspel. Twee minuten later kreeg hij echter zijn revanche. Opnieuw bracht ‘Lucho’ de bal aan de linkerkant uit balans en gaf een lage voorzet die Arias doorliet en Córdoba, met een halve draai, scoorde.

Even na het tweede doelpunt zette Luis Díaz zijn show voort. Na 26 minuten zorgde hij opnieuw voor problemen op de flanken. Hij omzeilde behendig twee tegenstanders, sneed naar binnen, kapte terug onder druk en loste een schot van rechts dat net naast scheerde.

Na 35 minuten bereikten de Bolivianen voor het eerst het doel van Camilo Vargas, dankzij een overtreding op de rand van het strafschopgebied. Ramiro Vaca koos ervoor om krachtig op de paal van de doelman te schieten, maar de goedgeplaatste Bogota-speler stompte de bal weg. Dat zou ‘La Verde’s (Bolivia) enige grote kans van de eerste helft zijn.

Het derde doelpunt werd na 42 minuten gemaakt toen Déiver Machado, die Johan Mojica verving, over de flank naar voren kwam en Díaz klaarstoomde, die zich vastklampte aan de binnenkant van een verdediger en bij de tweede paal langs doelman Guillermo Viscarra schoot. Het was een mooi doelpunt voor de Liverpool-ster.

De tweede helft was een langzamere aangelegenheid, met een aantal wissels en een lager tempo.

Omdat het een vriendschappelijke wedstrijd was, maakten de coaches van beide teams van de gelegenheid gebruik om wat wijzigingen aan te brengen in de rust. In het Colombiaanse geval maakte Néstor Lorenzo plaats voor Miguel Ángel Borja en Yaser Asprilla in plaats van Jhon Arias en Jhon Córdoba.

Zich bewust van hun ruime voorsprong, koos de nationale ploeg voor een ritme gebaseerd op balbezit; de Bolivianen daarentegen schoven hun linies naar voren en kozen voor een meer offensieve aanpak. In deze context hadden de ‘Verde’ twee invalshoeken die Camilo Vargas zonder grote problemen onder controle wist te houden.

Rond de 66e speelminuut ging het er heftig aan toe. Héctor Cuellar beging een diskwalificerende overtreding op Luis Díaz, die op de grasmat belandde. Onmiddellijk ging de nieuw geïntroduceerde Matheus Uribe de confrontatie met de overtreder aan en er brak een handgemeen uit waarbij zelfs Camilo Vargas werd geslagen.

Gelukkig kalmeerden de spelers en escaleerde het niet. De scheidsrechter besloot echter om Daniel Muñoz en César Menacho uit het veld te sturen, terwijl Cuellar, die de problemen had veroorzaakt, de gele kaart kreeg.

Terwijl de gemoederen verhit raakten, koos Lorenzo ervoor om door te gaan met de wissels. Lucho liet zijn plaats over aan Santiago Arias en minuten later verliet James Rodriguez, die uiteindelijk de aanvoerdersband aan Matheus gaf, het veld en in zijn plaats kwam Luis Sinisterra. Er gebeurde weinig meer en Colombia bevestigde uiteindelijk hun ongeslagen record met een 3-0 overwinning op Bolivia.

Colombiaanse lagerhuis keurt pensioenhervorming van Petro goed

Het Colombiaanse lagerhuis heeft vrijdag een pensioenhervorming goedgekeurd die was voorgesteld door president Gustavo Petro. Dit is een overwinning voor de linkse president, die moeite had om de goedkeuring van de wetgevers te krijgen voor een aantal van zijn belangrijkste beloften.

De regering zegt dat de hervorming het staatspensioenfonds Colpensiones zal versterken, de subsidies zal verminderen en de dekking voor mensen zonder voldoende spaargeld zal vergroten.

De markt was op zijn hoede voor de hervormingsinspanningen van Petro en analisten en kennisgemeenschappen (community of practice) hadden gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de pensioenhervorming voor de kapitaalmarkten en de overheidsfinanciën.

Het wetsvoorstel werd goedgekeurd met 86 stemmen voor en 32 tegen. De Senaat keurde het wetsvoorstel eerder al goed.

Petro dringt ook aan op een hervorming van de gezondheidszorg en veranderingen in de arbeidswetgeving, die vorig jaar aanvankelijk door de wetgevers werden verworpen.

Onder De pensioenhervorming houdt in dat werknemers die tot 2,3 keer het minimumloon verdienen – ongeveer 743 dollar per maand – 2,3 keer het minimumloon krijgen. ongeveer 743 dollar per maand – hun bijdragen moeten betalen aan pensioenen. Mensen die meer dan dat verdienen, zullen in staat zijn om bijdragen over bedragen boven het 2,3-maal minimumloon aan een privéfonds.

Onder de pensioenhervorming zullen werknemers, die tot 2,3 keer het minimumloon verdienen (ongeveer 743 dollar per maand), hun bijdragen moeten betalen aan Colpensiones. Mensen die meer verdienen, kunnen bijdragen over bedragen boven de 2,3 keer het minimumloon aan een privéfonds betalen.

De hervorming, die vanaf juli 2025 van kracht zal zijn, handhaaft de pensioenleeftijd op 62 jaar voor mannen wanneer ze premies hebben betaald voor 1300 weken werk en op 57 jaar voor vrouwen, hoewel het aantal weken voor vrouwen wordt teruggebracht tot 1000.

Vrouwen kunnen 50 weken pensioenbijdragen in mindering brengen op hun vereiste bedrag voor elk kind, tot maximaal drie kinderen, onder de voorwaarden van de hervorming.

Gepensioneerden die nog niet het minimum aantal werkweken hebben bereikt om een pensioen te krijgen, ontvangen een minimale maandelijkse betaling van 223.000 pesos, ongeveer 57 dollar.

Mensen die bijna met pensioen gaan – mannen met ten minste 900 gewerkte weken en vrouwen met ten minste 750 gewerkte weken – worden vrijgesteld van de Colpensiones regeling.

Voormalige presidentskandidaat Rodolfo Hernández wordt veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf

De voormalige presidentskandidaat was tijdens zijn burgemeesterschap in Bucaramanga betrokken bij de onregelmatige toewijzing van een contract van een miljoen dollar.

Rodolfo Hernández, voormalig presidentskandidaat en voormalig burgemeester van Bucaramanga, werd veroordeeld tot 5 jaar en 3 maanden huisarrest wegens het misdrijf van buitensporige belangstelling voor de uitvoering van contracten, in het kader van het corruptieschandaal dat bekend staat als Vitalogic.

Deze uitspraak draagt ​​bij aan de onderzoeken die hem in verband brengen met de onregelmatige toewijzing van een contract van een miljoen dollar voor afvalbeheer in Bucaramanga , ten behoeve van zijn zoon.

De opgelegde straf is gebaseerd op overtuigend bewijsmateriaal van het Openbaar Ministerie, waaruit blijkt dat het bedrijf Vitalogic RSU heeft bevoordeeld bij de toekenning van adviescontract 096 uit 2016, bedoeld om nieuwe technologieën te implementeren op de stortplaats van El Carrasco.

Een van de centrale elementen in deze uitspraak is de actieve deelname van Hernández bij de benoeming van sleutelfiguren die het biedingsproces ten gunste van Vitalogic moeten manipuleren. Dit omvat de vermeende verdeling van commissies en economische voordelen waarbij zijn zoon, Luis Carlos Hernández, betrokken was, met de verwachting van een betaling van een miljoen dollar.

De beslissing om huisarrest toe te staan ​​is gebaseerd op overwegingen zoals de hoge leeftijd van Hernández en zijn kwetsbare gezondheidstoestand, waarbij onlangs terminale kanker werd vastgesteld. Ondanks de veroordeling heeft Hernández zijn voornemen geuit om tegen het vonnis in beroep te gaan, vertrouwend op zijn verdediging en proberend zijn onschuld op hogere niveaus te bewijzen.

Hernández geeft als ractie in beroep te gaan. “We gaan in beroep, mijn mensenrecht als Colombiaanse burger is om in beroep te gaan bij de administratieve rechtbank van Santander met alle argumenten die we hebben, met alle redeneringen die we zullen hebben in het antwoord op de rechtszaak die we zullen indienen”, aldus de voormalige presidentskandidaat.

Colombia en Zweden bereiken overeenstemming over nieuwe investeringen voor vrede en internationale samenwerking

Er zal verder worden samengewerkt op het gebied van duurzaam transport, luchtvaarttechnologie en de al lang bestaande steun voor het Colombiaanse vredesproces.

In het kader van het officiële bezoek van president Gustavo Petro aan Zweden ondertekenden de regeringen van Colombia en Zweden een gezamenlijke verklaring waarin hun inzet voor samenwerking op verschillende gebieden wordt onderstreept, met speciale aandacht voor vrede.

In de gezamenlijke verklaring verzekerde Zweden dat het zich blijft inzetten om de uitvoering van het vredesakkoord van 2016 te ondersteunen en dat het trots is om de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) te begeleiden, vandaar het “GPAAC Peace Fund (Grupo de Apoyo, Acompañamiento y Cooperación), waaraan Zweden tot 2024 7 miljoen Zweedse kronen extra zal bijdragen. De justitiële instellingen van Colombia zijn de sleutel tot een duurzame en blijvende vrede.

Daarnaast zal de Zweedse regering tussen 2024 en 2026 20 miljoen Zweedse kronen extra bijdragen ter ondersteuning van het werk van de Colombiaanse overgangsrechtbanken, die de sleutel vormen tot een duurzame en blijvende vrede.

Daarnaast levert Zweden een grote bijdrage aan het VN-vredesfonds voor Colombia met een totale steun van 178 miljoen Zweedse kronen tussen 2016 en 2024″, aldus de verklaring.

Tijdens de bijeenkomst werden ook belangrijke aankondigingen gedaan over samenwerking op het gebied van economie en veiligheid. Zweden beloofde aanzienlijke kredieten te verstrekken voor plattelandshervormingen in Colombia, ter bevordering van duurzame ontwikkeling in de meest kwetsbare gebieden van het land. Daarnaast zullen de banden op het gebied van handel en technologische innovatie worden versterkt door de opening van een ProColombia-kantoor in Zweden en de oprichting van de Colombiaans-Zweedse Kamer voor Innovatie en Technologie.

President Gustavo Petro benadrukte dat de diplomatieke betrekkingen met de Zweedse regering gericht zijn op gemeenschappelijke kwesties die van groot belang zijn voor beide naties, zoals vrede, het koolstofvrij maken van de economie en klimaatactie.

De Zweedse premier Ulf Kristersson noemde de ondertekening van de bilaterale overeenkomst tussen de twee naties “uitstekend” en “historisch”. “Deze overeenkomst benadrukt zeer belangrijke gebieden voor verdere samenwerking. Bijvoorbeeld op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechnologie, duurzame mijnbouw, duurzaam transport, luchtvaarttechnologie en de al lang bestaande steun voor het Colombiaanse vredesproces”, zei hij.