Colombia brengt eerbetoon aan slachtoffers vliegtuigcrash van Braziliaanse voetbalclub Chapecoense

De stad La Union, in het departement Antioquia, waar op 18 november 2016 een vliegtuig met de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense aan boord neerstortte, heeft zondag eer betoond aan de slachtoffers die 5 jaar geleden omkwamen bij deze tragedie.

De ceremonie werd gehouden in het dorp Pantalio, gelegen op de grens van de gemeenten La Union en La Ceja, om de 71 mensen te herdenken die bij die crash omkwamen. Het vond vond plaats in een plaatselijke school onder de schaduw van Braziliaanse, Colombiaanse, Boliviaanse, Paraguayaanse en Venezolaanse vlaggen.

Onder de aanwezigen bevonden zich diplomaten, religieuze leiders, ambtenaren en bewoners van het gebied die getuige waren geweest van de tragedie.

Het evenement omvatte optredens van een symfonische band, een religieuze ceremonie, een luchtparade van helikopters, een uitwisseling van herinneringen en overdenkingen.

“Een eerbetoon is geen afscheid van de overledene, maar een tot ziens”, zei pater José Giraldo, die het ongeval omschreef als een “kiem van eenheid” tussen Colombia en Brazilië.

Onder de aanwezigen bevond zich luchtverkeersleider Yaneth Molina in de shirts van Colombia’s Atletico Nacional en Brazilië’s Chapecoense.

Het Colombiaanse Atletico Nacional en het Braziliaanse Chapecoense zouden twee dagen na het ongeval de eerste ronde spelen van de finale van de Copa Sudamericana, de op één na meest prestigieuze clubcompetitie van Zuid-Amerika.

Molina zei dat zij de laatste persoon was die een dienst verleende aan de Boliviaanse chartermaatschappij LaMia die uit Bolivia vertrok met 77 mensen aan boord, maar nooit aankwam op de luchthaven van Rionegro, in de buurt van Medellín.

“Ik ben blij dat ik hier ben om die situatie te herdenken die voor iedereen zo moeilijk was. We moeten hulde brengen aan hen. Het is ook een manier om te genezen… om in vrede te zijn,” zei Molina.

De brandweercommandant van La Union, Fabian Mejia, een van de eersten die de plaats van het ongeval bereikte, herinnerde zich de sterke geur van brandstof, de angst die hij voelde en de gewonden die met lichten om hulp vroegen.

Vijf jaar na de tragedie uitte hij zijn frustratie over het feit dat hij niet meer had kunnen doen om de slachtoffers van die nacht op die berg in het departement Antioquia te helpen.

De honorair consul van Brazilië, Sergio Escobar, prees het werk van “de helden van toen”, waaronder verschillende inwoners van La Union.

Hij wees er ook op dat het ongeluk een gevoel van “broederschap” en “solidariteit” tussen Brazilië en Colombia had doen ontstaan.

De burgemeester van La Union, Edgar Osorio, kondigde ook een monument aan als een “monument van broederschap”.

Bovenop de noodlottige berg staat een kapel, samen met 71 kruisen met namen van slachtoffers.

Sommige inwoners hebben in hun huizen kleine musea ingericht met replica’s van het vliegtuig, vlaggen, foto’s en vliegtuigfragmenten om de herinnering aan het incident levend te houden.

Bron :
Foto:diariocarioca.com