Colombiaanse export exotisch fruit stijgt met 6%

De Colombiaanse export van exotisch fruit groeide tussen januari en november 2019 met 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2018, goed voor 66,9 miljoen euro. Physalis (uchuva), gulupa (passievrucht), granadilla en pitahaya, zijn de hoofdrolspelers van de groep. Nederland is de belangrijkste consument.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) staat Colombia op de 22ste plaats onder de landen met het grootste potentieel voor uitbreiding van het landbouwareaal zonder dat dit ten koste gaat van natuurlijke bossen. In Colombia kunnen 9 miljoen bijkomende hectare gebruikt worden aangezien op dit moment slechts ongeveer vijf miljoen van de 14 miljoen hectare landbouwgrond wordt gebruikt. De ranglijst wordt aangevoerd door China, Australië en de Verenigde Staten.

De meest opmerkelijke voordelen van Colombia is dat het een verscheidenheid aan klimaattypes heeft en vruchtbare grond. Vers fruit kan worden geoogst in tijden dat andere landen geen productie hebben.

Ook heeft het land een aanbod van exotische vruchten, waaronder granadilla, zuurzak, gulupa, maracuyá, pitahaya, boomtomaat (tamarillo) en uchuva, die naar 18 landen wereldwijd worden geëxporteerd en in de meeste gevallen in de loop van 2019 de verkoop naar deze bestemmingen hebben doen toenemen.

Volgens de exportorganisatie ProColombia is Nederland de belangrijkste exportmarkt voor Colombia. Het voerde tussen januari en november 2019 voor € 44,7 miljoen in, wat een stijging van 14% inhield. Het Verenigd Koninkrijk importeerde Colombiaans exotisch fruit ter waarde van € 3,8 miljoen (+33%) en België importeerde ter waarde van € 3,5 miljoen (+14%).

“Tegen 2020 willen we doorgaan met het positioneren van exotische vruchten in deze belangrijke markten en kansen realiseren in andere groeimarkten zoals Latijns-Amerika en Azië”, aldus Flavia Santoro, president van Procolombia.

Canada, Frankrijk, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Brazilië, Italië, Hong Kong, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Zwitserland, Singapore, Portugal, Aruba en Curaçao zijn de overige landen die vorig jaar exotisch fruit uit Colombia kochten.

“Naast de avocado, waarvan we denken dat we 2019 zullen afsluiten met een groei van het exportvolume van bijna 50%, wat meer dan 72 miljoen euro betekent; de export van citrusvruchten, fruit zoals passievruchten en mango’s groeit ook, dus we zullen zeker 2020 afsluiten met een landbouwexport ter waarde van ongeveer 6,5 miljard euro”, zei de minister van Landbouw, Andrés Valencia.

Bron :
agronegocios.co, Foto:Pixabay