Meest gezochte FARC-dissident Guacho gedood

FARC-dissident Guacho, die het zuiden van Colombia terroriseerde, is vrijdag gedood door de Colombiaanse strijdkrachten, dat meldde president Iván Duque.

Junglecommando’s van de politie en de speciale strijdkrachten van het leger waren in staat om Walter Patricio Arizala alias Guacho te doden in het gebied rondom Tumaco.

“We kunnen bevestigen dat het Guacho in een operatie is gevallen en dat hij is neergeschoten door de helden van Colombia”, aldus president Ivan Duque.

Vele Colombianen kunnen nu rustig slapen, omdat een van de meest afschuwelijke criminelen die ons land ooit heeft gekend is gedood,” zei Duque in een televisietoespraak.

Guacho leidde een groep van zo’n 250 guerrillastrijders van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia die achter een stijgende golf van druggerelateerd geweld zat. Hij begon in het nieuws te komen nadat hij een aantal aanslagen had gepleegd op Ecuadoraanse grensposten waarbij meerdere militairen omkwamen. In maart ontvoerde en vermoorde Guacho drie journalisten van de Ecuadoraanse krant El Comercio. Een maand later kwam de voormalige FARC-strijder in het nieuws, nadat het een Ecuadoraans stel had ontvoerd. Begin juli werden de twee lichamen in de jungle van zuidwesten van Colombia gevonden.

FARC-dissident Wálter Patricio Arizala was met zijn mannen actief in het grensgebied met Ecuador. Hij heeft zich de rug toegekeerd en zich afgesplitst van de FARC uit onvrede over de afspraken in het vredesakkoord dat twee jaar geleden is gesloten met de Colombiaanse regering.