Regering zegt dat 10 gewapende groepen akkoord gaan met staakt-het-vuren

Ten minste tien gewapende groepen in Colombia hebben een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd in reactie op de oproep van de linkse president Gustavo Petro, aldus de regering woensdag.

De aankondiging maakte deel uit van een “totale vrede” die Petro nastreeft sinds hij in augustus aan de macht kwam.

Het voorstel beoogt te onderhandelen over vrede met de talrijke illegale gewapende groepen die in het land actief zijn, waaronder de Clan del Golfo en dissidente leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die in 2016 een vredesakkoord verwierpen.

“Elke groep met zijn eigen identiteit, aard en motivatie drukt zijn bereidheid uit om deel uit te maken van een totale vrede. In deze verkenningsfase is hen gevraagd niet te doden, niet mensen te ontvoeren en niet te martelen,” vertelde Danilo Rueda, de hoge vredescommissaris van de regering, aan journalisten tijdens een persconferentie.

Petro heeft gezegd dat de regering alle criminele gewapende groepen zal betrekken bij vredesgesprekken om een einde te maken aan meer dan vijf decennia van gewapend conflict waarbij tussen 1986 en 2016 meer dan 450.000 mensen in het land zijn gedood, volgens het eindverslag van de Colombiaanse Waarheidscommissie dat in juni is gepubliceerd.

Het vredesproject omvat ook een mogelijke hervatting van de vredesbesprekingen met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) die in 2017 in Quito begonnen tijdens de regering van Juan Manuel Santos. De onderhandelingen werden in januari 2019 onderbroken door voormalig president Ivan Duque, een dag nadat de groep een bomaanslag had gepleegd op een politieacademie in Bogota waarbij 21 politieagenten omkwamen en 68 anderen gewond raakten.

Bron :
Foto:rcnradio.com