Een nationale dag voor de bedreigde pinché-aapjes

Zaterdag was het de dag van het unieke en ernstig bedreigde Colombiaanse aapje,  tití cabeciblanco. Elk jaar wordt in Colombia op de tweede zaterdag van augustus aandacht geschonken aan dit bijzonder aapje dat ook wel bekend is onder de naam pinché-aapje en sinds 1973 als bedreigd werd verklaard.

Het is zo groot als een eekhoorn, tussen de 20 en 25 centimeter, weegt nog geen kilo en valt erg op door het plukje wit haar dat zijn naam eer aan doet.

De pinché-aapjes komen alleen voor in het tropisch woud van noordwest Colombia. Hij heeft klauwvormige nagels om van de ene boom naar de andere te springen. Het aapje wordt echter ernstig met uitsterven bedreigd. De ontbossing van zijn leefgebied en de illegale handel in soorten om er een huisdier van te maken, zijn de belangrijkste bedreigingen voor dit kleine dier.

De aapjes leven meestal in groepen en worden zo’n 10–13 jaar oud. Het aapje zelf is een belangrijke schakel in de natuur. Zij zorgen voor zaadverspreiding van verschillende boomsoorten in de tropische bossen.

Omdat er van dit prachtig exemplaar naar schatting nog maar 7000 van leven, heeft het ministerie van milieu in Colombia een nationale dag voor dit aapje in het leven geroepen om zijn uitsterven onder de aandacht te brengen.

Bron :
Foto:marwell.org.uk