Wielerploeg van Nairo Quintana in vooronderzoek naar vermoedelijk dopinggebruik

De Franse justitie heeft een vooronderzoek geopend naar dopinggebruik binnen de Franse wielerploeg Arkéa-Samsic tijdens de Tour de France. De ploeg bestaat onder andere uit drie Colombiaanse wielrenners.

In de Franse ploeg van kopman Nairo Quintana, Dayer Quintana (broertje van Nairo) en Winner Anacona zouden medicijnen zijn gevonden en attributen aangetroffen die kunnen duiden op het gebruik van verboden middelen.

Een officier van justitie bevestigt aan AFP dat er een onderzoek naar dopinggebruik loopt bij een klein deel van Arkéa-Samsic. Twee niet nader genoemde personen zijn in hechtenis genomen. Volgens de aanklager van de rechtbank in Marseille was het duo, mogelijk een verzorger en een teamdokter, in bezit van vele gezondheidsproducten, waaronder medicijnen. Het belangrijkste echter dat werd aantroffen in de persoonlijke spullen van het tweetal was een methode die als doping kan worden gekwalificeerd.

Nairo Quintana is niet in hechtenis genomen. Volgens een openbare aanklager van de rechtbank van Marseille maakt het gearresteerde duo deel uit van de entourage van de kopman van Arkéa-Samsic. Emmanuel Hubert, manager van Arkéa-Samsic, meldt dat de ploeg afgelopen woensdag in een hotel in Megève bezoek heeft gekregen van de OCLAESP, een Franse instantie ter bescherming van de volksgezondheid en het milieu. Emmanuel Hubert, manager van Arkéa-Samsic, meldt in een reactie dat zijn ploeg afgelopen woensdag in een hotel in Megève bezoek heeft gekregen van de OCLAESP, een Franse instantie die misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu bestrijdt. In een bericht op de website van het team benadrukt hij dat “slechts een zeer beperkt aantal renners is betrokken, net als hun directe entourage, die niet op de loonlijst van het team staan”. Hubert onderstreept dat niemand van het management of de staf momenteel in verdenking is gesteld. “Het onderzoek is niet direct geviseerd naar de ploeg, noch naar de staf”, zegt hij.

Bron :
Foto:Arkéa-Samsic