Colombia hoopt ook een graantje te kunnen meepikken van het succes van de Formule 1 en zet in op de Grand Prix van het Caribisch gebied. Burgemeester Jaime Pumarejo van hoofdstad Atlántico hoopt op een tienjarige deal, zoals met Mexico is afgesproken en in het verleden met Argentinië.
De Formule 1 zou wel eens twee reizen per jaar naar Zuid-Amerika kunnen maken, nadat de plannen voor een “Grand Prix van de Caraïben” in Colombia bekend werden gemaakt.
Momenteel vindt het enige jaarlijkse bezoek aan het continent laat in het seizoen plaats voor de Grand Prix van Brazilië. Er zijn in het verleden ook races gehouden in Argentinië, maar geen enkel ander Zuid-Amerikaans land heeft tot nu toe een F1-evenement georganiseerd.
Maar dat zou in de komende jaren kunnen veranderen, volgens de burgemeester van Barranquilla. Tijdens een radio-interview vertelde Jaime Pumarejo de luisteraars dat de F1-afgevaardigden de stad aan de noordkust van Colombia al hebben bezocht en blijkbaar blij waren met wat ze zagen.
“Wat we kunnen zeggen is dat het proces heel goed verloopt,” zei hij tegen Blu Radio. “Er is vooruitgang geboekt in alle voorgaande stappen voor een definitieve beslissing. Dat wil zeggen, ze zijn al naar de stad gekomen, ze hebben het comfortabel gevonden en ze hebben bedacht dat er hier een andere Grand Prix zou kunnen komen, waarbij de natuur een van de belangrijkste punten zou zijn.”
Volgens het rapport zou de race, als hij groen licht krijgt, bekend staan als de Grand Prix van de Caraïben – een knipoog naar de ligging van de stad aan de Caraïbische Zee. Als startdatum wordt “2024 of 2025” voorgesteld en “zou voor 10 jaar worden getekend”.
Pumarejo beweerde ook dat het evenement “zelfvoorzienend” zou zijn en dat het de stad of het land niets zou kosten. Hij beweerde: “Integendeel, het zou werkgelegenheid, toerisme en erkenning opleveren.”
Hoewel een dergelijk plan nog niet officieel door de Formule 1 is bevestigd, zou een race in Colombia passen in de visie van Stefano Domenicali, CEO van de Formule 1. Hij heeft eerder gewaarschuwd dat traditionele Europese races niet langer een gegarandeerde plaats op de jaarlijkse kalender hebben en dat de organisatoren hopen op meer locaties in de wereld.
“Geschiedenis is niet genoeg. We moeten investeren in een grote toekomst”, zei hij eerder deze zomer. Later ging hij verder: “Wij zijn een bedrijf waar investeringen en financiële bijdragen heel belangrijk zijn. Maar we hebben altijd gezegd dat de traditionele races, waarvan we weten dat ze niet het geld kunnen brengen dat de anderen brengen, het volle respect van ons hebben.”
En in maart verklaarde Domenicali zijn visie om de toch al overvolle F1-kalender in de toekomst te vullen met maximaal 30 races per seizoen. Hij vertelde Sky Sports: “Gezien de belangstelling die we over de hele wereld zien. Het is aan ons om te proberen de juiste balans te vinden, rekening houdend met de locaties die graag in de F1 willen zitten en de historische waarden die we op de kalender willen zien.”
Het doel van Colombia is om vanaf 2024 op de kalender te staan. “We hopen dat, zodra alles klaar is wat er nog moet gebeuren, dat we dan in 2024 of 2025 erop staan. Hopelijk met een deal die voor tien jaar zal gelden”, spreekt Pumarejo zijn hoop uit.