In september bleef het werkloosheidspercentage steken op 9,3%, hetzelfde percentage als in augustus, maar met een daling ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
Het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE) maakte donderdag bekend dat de werkloosheid in Colombia 9,2% bedroeg voor de maand oktober en benadrukte dat het werkloosheidspercentage in september 9,3% bedroeg, wat constant bleef ten opzichte van augustus, maar een daling van 1,4 procentpunt liet zien ten opzichte van september 2022.
Volgens de statistieken gepresenteerd door Piedad Urdinola, directeur van DANE, “is het vijf procentpunten lager dan in dezelfde maand vorig jaar”.
Ook de totale participatiegraad staat op 64%, terwijl de werkgelegenheidsgraad 58,1% bedraagt, wat een duidelijk verschil laat zien tussen de actieve bevolking en de daadwerkelijk werkenden.
Aan de andere kant werd gemeld dat de genderkloof blijft bestaan, met een werkloosheidspercentage van 11,5% voor vrouwen en 7,5% voor mannen in oktober. Volgens Piedad Urdinola heeft het werkloosheidscijfer onder vrouwen het niveau van vóór de pandemie bereikt, terwijl dat van mannen zich sneller herstelt.
Over demografie en bewegingen op de arbeidsmarkt werd onthuld dat met een beroepsbevolking van 39,71 miljoen Colombianen, er momenteel 23,08 miljoen werkzaam zijn. In het afgelopen jaar werden er ongeveer 476.000 banen gecreëerd, wat bijdroeg aan het verlaten van de werkloosheid door 87.000 mensen. Er zijn echter 14,28 miljoen werklozen.
Quibdó handhaaft met 23,5% het hoogste werkloosheidscijfer in de steden, hoewel het met 0,9 procentpunt is gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Andere steden met hoge percentages zijn Florencia (14,1%), Riohacha (13,1%) en Ibagué (13,1%). Bucaramanga (7,2 procent), Santa Marta (7,3 procent), Pereira (8,4 procent) en Medellín (8,6 procent) hebben daarentegen lagere percentages.
Ondanks de economische uitdagingen zijn de werkloosheidscijfers in de meeste Colombiaanse steden gedaald, wat wijst op een positieve trend. Piedad Urdinola benadrukt het snellere herstel van het werkloosheidscijfer voor mannen in vergelijking met dat voor vrouwen. Ze wijst echter op de noodzaak om de ontwikkeling van de arbeidsmarkt te blijven volgen in de context van de huidige economische situatie.