Avianca na vijf maanden weer de lucht in

Na een vijf maanden lange onderbreking begint vliegtuigmaatschappij Avianca op 1 september te vliegen in Colombia. Het begint met 14 binnenlandse routes en een vloot van 20 vliegtuigen.

Avianca zal zijn activiteiten hervatten met 20 vliegtuigen die 14 binnenlandse routes vliegen. Op 1 september vliegt het van Bogotá naar negen steden: Barranquilla, Bucamaranga, Cali, Cartagena, Cúcuta, Medellín, Montería, Pereira en San Andrés.

Vervolgens, op 7 september, worden er nog drie routes toegevoegd van Bogotá naar Pasto, Santa Marta en Villavicencio. Het zal ook vliegen van Medellín naar Calí en Cartagena.

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij zal een capaciteit hebben van 12% van wat ze had vóór de pandemie. Het zal zijn vloot van de Airbus A320 gebruiken voor de belangrijkste routes zoals Bogotá-Cali, en het zal zijn vloot van de ATR72 gebruiken voor de regionale vluchten.

De CEO van Avianca, Anko van der Werff, benadrukt het economische belang van de reactivering van het luchtverkeer. “Onze inzet is om Colombia te verbinden. Wanneer Avianca vliegt, vliegen niet alleen haar klanten maar ook de reisagenten, de hotels, de restaurants, de touroperators en handelaren in het algemeen. De herstart van de activiteiten is een stap voorwaarts in de economische reactivering van het land. We hopen de waarde van de toeristische keten te verhogen.”

Hoe zit het dan met de internationale vluchten? Avianca heeft niets gezegd over internationale operaties. De luchtvaartmaatschappij stelt de herstart van haar internationale vluchten uit omdat de Colombiaanse regering hierover niet erg duidelijk is geweest.

Deze week keurde het Ministerie van Volksgezondheid van Colombia de komst van internationale reizigers naar het land goed. Dat betekent echter niet dat de regering internationale commerciële vluchten heeft toegestaan.

De regering werkt aan verschillende stappen om de eerste internationale routes te herstellen. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de VS, Panama, Ecuador, Chili en Peru de vijf landen waarmee Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen als eerste verbinding zullen maken. De herstart van die vluchten zal geleidelijk gebeuren en niet vanaf 1 september.

Zo is Peru momenteel gesloten voor internationale reizigers. Het Zuid-Amerikaanse land staat alleen binnenlandse operaties toe, dus Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen moeten wachten tot de Peruaanse autoriteiten het luchtruim openen. Dat zou volgens El Tiempo in december kunnen gebeuren. Panama is ook gesloten en Chili heeft strenge beperkingen op het internationale verkeer. De VS is waarschijnlijk het eerste land waar Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen mogen vliegen, zelfs als het wereldwijd het grootste aantal COVID-19-gevallen heeft.

Bron :
Foto:AirlineGeeks/William Derrickson