Burgemeester Claudia López sluit volledige quarantaine in Bogota uit

Burgemeester Claudia López sloot de mogelijkheid van een totale quarantaine in Bogota uit, maar veranderde het schema voor isolatie per sector.

Claudia López had dinsdag een ontmoeting met de minister van Volksgezondheid, Fernando Ruiz Gómez, om te beslissen over een volledige quarantaine in de hoofdstad. Het voorstel kwam na een forse toename van COVID-19 besmettingen in de stad. Echter, is er dinsdag niet gekozen voor een volledige quarantaine, maar een aanpassing op de huidige maatregelen.

Om de besmettingen te beperken had de burgemeester een strenge quarantaine ingesteld voor drie stadsdelen die vervolgens achter elkaar voor twee weken op slot gingen. De acht locaties die momenteel onder quarantaine staan (Ciudad Bolívar, San Cristóbal, Rafael Uribe, Chapinero, Santa Fe, Usme, Mártires en Tunjuelito) blijven onveranderd tot 26 juli, zoals eerder gepland, maar de data voor de tweede groep zijn naar voren geschoven.

De tweede sector (Bosa, Antonio Nariño, Kennedy, Puente Aranda en Fontibón), die in eerste instantie op 27 juli in quarantaine zou gaan, is vervroegd naar 23 juli en zal aanhouden tot 6 augustus. De wijk Antonio Nariño is hieraan toegevoegd.

Ook de datum van de derde sector (Suba, Engativá en Barrios Unidos) is naar voren geschoven en zal plaatsvinden op 31 juli tot 14 augustus. Usaquen en Teusaquillo blijven buiten deze strenge quarantaine. Het verschil met het eerste schema is dat de quarantaines elkaar niet meer opvolgen maar overlappen.

In deze sectoren blijven de regels voor de strenge quarantaine nog steeds onveranderd. Slechts één persoon per gezin mag de deur uit om voedingsmiddelen en medicijnen te kopen en er zal een alcoholverbod zijn in deze sectoren. De handel wordt stil gelegd met uitzondering van het goederentransport, winkels die essentiële producten verkopen en apotheken. De inwoners in deze sectoren mogen geen lichaamsbeweging in de buitenlucht uitoefenen en tussen 20.00 uur en 5.00 uur is er een avondklok ingesteld.

López kondigde ook aan dat er elke dinsdag een evaluatie van de quarantaine per locatie zal plaatsvinden. Volgens de burgemeester zijn de resterende vijf weken van dit preventieve isolement de sleutel tot het verminderen van het besmettingsrisico.

Bron :
Foto:Alcaldía de Bogotá Twitter