Burgemeester van Medellín geeft toestemming voor heropening luchthavens

Na de sluiting van de luchthaven door covid-19 kondigde de burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, de heropening aan van de luchthaven José María Córdova (in Rionegro) en de luchthaven Olaya Herrera (in de hoofdstad van Antioquia).

“Terwijl de 4/3 werkt (4 dagen economische activiteit, 3 dagen strikte lockdown) , gaan we nieuwe sectoren van de economie heropenen. We hebben toestemming gegeven voor het openen van luchthavens in overeenstemming met de gezondheidsprotocollen”, legde hij uit op zijn Twitter-account, maar hij gaf geen verdere details over wanneer hij deze maatregel zou toepassen.

Quintero zei dat er vluchten zullen worden gemaakt naar “die steden die hun epidemiologische curve al hebben gepasseerd of die op hetzelfde epidemiologische moment als Medellín zijn. Dit houdt in dat alle gezondheidsprotocollen moeten worden nageleefd”, en voegde eraan toe dat de beslissing werd genomen in samenwerking met deskundige epidemiologen.

Voor de uitvoering van deze maatregel is echter nog steeds de goedkeuring van de nationale regering nodig. Dit is hoe Jesús Sánchez, manager van de luchthaven van Olaya Herrera, het uitlegt: “hand in hand werken we met Airplan, alle luchtvaartexploitanten en luchtvaartmaatschappijen, zodat, wanneer we al deze garanties krijgen, de vervoersdienst in de stad Medellín met de twee luchthavens kunnen hervatten”.

Airplan, de exploitant van zes luchthavens, waaronder de twee die zich in Antioquia bevinden, had zich al voorbereid op deze heropening en is sinds 6 juli begonnen met de campagne #ListosParaVolar (klaar om te vliegen), om een boodschap over te brengen dat deze plaatsen klaar zijn om hun activiteiten te hervatten, aangezien ze begonnen zijn met het aanpassen van alle gebieden van de luchthaventerminals met de gezondheidsprotocollen die door het ministerie van Volksgezondheid worden vereist.

Op 16 juli werd op de luchthaven José María Córdova een oefening gehouden in samenwerking met VivaAir en de gemeente van Rionegro.

“Met deze praktische en echte oefening proberen we te bevestigen dat Viva Air in staat is om te reageren op elke noodsituatie omtrent covid-19, evenals de verbinding met de luchthaven van Rionegro en het testen van de gezondheidsprotocollen. De activering van de protocollen is echt en laat zien dat we meer dan klaar zijn om te vliegen en door te gaan met het verbinden van reizigers binnen en buiten Colombia”, aldus Francisco Lalinde, vicepresident Operaciones y Personas van Grupo Viva Air.

Rodrigo Hernández, de burgemeester van Rionegro, legde via Twitter uit dat “de reactivering van de luchthaven, met alle gezondheidsprotocollen, tot doel heeft de economie van de meer dan 7.500 directe werknemers van deze luchthaven te verlichten, naast de ondersteuning van bagage-afhandelaars, taxichauffeurs, buschauffeurs en winkeliers in het gebied.

Burgemeester Quintero’s toestemming werd gevierd door de vakbond. Andrés Uribe, manager van de International Air Transport Association (IATA) in Colombia, zei dat de eerste routes van Medellín naar Bucaramanga en Cúcuta zullen gaan, aangezien er op deze twee luchthavens al activiteiten worden uitgevoerd. Andere steden die kunnen worden toegevoegd zijn San Andrés en Pereira.

“Medellín is de eerste grote stad die dit publiekelijk aankondigt en er is ook een consensus tussen de gemeente die het vliegveld herbergt en de gemeente die de belangrijkste markt herbergt. Helaas heeft Bogotá zich niet uitgesproken. Als het centrum van de luchtvaart in het land zeker is, dan is het de langverwachte aankondiging, maar het is vandaag niet gebeurd,” zei hij.

Uribe voegde eraan toe dat in het departement Valle del Cauca wordt gezocht om de exploitatie van de luchthaven van Alfonso Bonilla Aragon te autoriseren.

Santiago Álvarez, directeur van Latam Airlines Colombia, zei van zijn kant dat “het de eerste stap is om te beginnen met het openen van de markt, maar om een netwerk van bestemmingen op te bouwen, zijn meer steden nodig die bereid zijn om hun luchthavens te openen. Medellín alleen is niet genoeg.

Ondertussen zei Avianca Holdings dat het meer details verwacht over de steden die bereid zijn om vluchten te ontvangen. Daarnaast proberen ze te weten hoeveel reizen er in de eerste dagen kunnen worden gegeven, als onderdeel van de nieuwe start van de luchtvaartoperaties in het land.

Alfonso Avila, voorzitter van EasyFly, zei op zijn beurt dat er veel belangstelling is van de koffiestreek, Bucaramanga en Cúcuta om naar Medellín te gaan. “EasyFly is klaar,” benadrukte de directeur.

Bron :
ElTiempo/foto:Yenni Guerra