Carlos Vives eregast op Festival de la Leyenda Vallenata

Carlos Vives is dit jaar eregast op het grootste Vallenato festival van Colombia. Het festival, dat nu in volle gang is, bekroond ook elke jaar de beste accordeonist van Colombia.

Festival de la Leyenda Vallenata, het grootste folkloristische festival in Colombia waarbij de populaire muziekstroming de vallenato centraal staat, is woensdag van start gegaan. Het festival heeft de bekendste vallenatozanger van Colombia, Carlos Vives, als eregast gekozen. Vives kan gezien worden als de eerste Colombiaanse ster die een groot internationaal publiek trok met de muziekstroming Vallenato. Dankzij zijn mix van traditionele Vallenato met pop en rock bereikte hij nationale en internationale hitparades.

Het festival bestaat uit optredens van jong talent en legendes en uit een contest om de beste accordeonist van Colombia te worden. In de Vallenato is de accordeon een belangrijk instrument als wel de zang en de battle tussen 2 en meer zangers (piqueria). In het festival spelen 80 professionele accordeonisten en 77 amateurs tegen elkaar om de beste accordeonist te worden. Ook bijna 100 jongeren en kinderen battelen tegen elkaar om de eervolle titel in handen te krijgen.

Het festival, dat in Valledupar wordt gehouden, de hoofdstad van het departement Cesar, heeft ook een internationaal tintje. Naast de nationale artiesten uit 17 departementen zijn er ook 9 artiesten uit Ecuador, Verenigde Staten, Mexico en Venezuela om te strijden voor de felbegeerde titel. Naast de contest worden concerten gehouden door onder andere Carlos Vives, Ricky Martin, J Balvin, Silvestre Dangond, Jorge Celedón en Nicky Jam.

Sinds 2015 is de Vallenato door UNESCO uitgeroepen tot immateriële erfgoed van de mensheid. UNESCO is bezorgd dat de essentie van dit genre verloren gaat door modernere varianten en vindt bescherming noodzakelijk. Ook Vallenato feesten nemen steeds meer af, terwijl dit een belangrijke overdracht is van de cultuur die de Vallenato heeft.