Colombia neemt afscheid van Fernando Botero: Lichaam arriveert donderdag in Colombia

Het lichaam van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero, die afgelopen vrijdag op 91-jarige leeftijd overleed in Monaco, zal worden overgebracht naar Colombia om afscheid te nemen van zijn landgenoten voordat hij wordt begraven in Pietrasanta (Italië), kondigde zijn familie maandag aan.

Dit maakten zijn kinderen Fernando, Lina en Juan Carlos Botero bekend in een verklaring.

“Gezien de ontroerende reactie van het Colombiaanse volk en de genereuze uitnodiging van de nationale, departementale en gemeentelijke autoriteiten, evenals het Nationale Congres van Colombia, informeren we hierbij het publiek dat we het lichaam van onze vader naar zijn geliefde thuisland zullen brengen voor zijn laatste afscheid,” aldus de verklaring.

Fernando Botero Angulo werd op 19 april 1932 geboren in Medellín en wordt erkend als de meest universele Colombiaanse kunstenaar vanwege zijn figuratieve stijl, ontwikkeld door de zachte vormen van zijn volumineuze figuren die hij nooit graag “dik” noemde.

De kinderen van de kunstenaar zeiden dat Botero’s kist aanstaande donderdag eerst naar Bogotá zal worden overgebracht, daarna naar Medellín, “en uiteindelijk zullen we zijn lichaam naar Italië overbrengen, zodat hij eindelijk kan rusten naast zijn geliefde vrouw Sophia Vari, op het kerkhof van Pietrasanta”.

De wens van de meester om in Pietrasanta begraven te worden “is niet zozeer een kwestie van in het ene of het andere land zijn, maar om naast de liefde van zijn leven te liggen”, vertelde de oudste zoon van de kunstenaar, Fernando Botero Zea, aan EFE.

“Hij was diep getroffen door de dood van zijn vrouw en levenspartner Sophia Vari, die bijna 50 jaar bij hem was,” en haar dood “was een verwoestende psychologische en emotionele klap voor hem die ook zijn gezondheid schaadde, maar desondanks bleef hij tot het einde doorwerken,” legde hij uit.

Bron :
Foto:rcnradio.com