Colombia viert de 90e verjaardag van Fernando Botero

Medellín vierde met een eerbetoontentoonstelling de 90e verjaardag van de Colombiaanse beeldhouwer Fernando Botero, een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw, die volgens zijn familie nog steeds aan het creëren is in zijn atelier in Monaco.

Curatoren, critici en politici ontmoetten elkaar in het Museo de Antioquia om de tentoonstelling “Botero 90 años” in te wijden, die ongepubliceerde schilderijen en foto’s van een van de belangrijkste levende kunstenaars in de hedendaagse kunst ter wereld samenbrengt.

“Namens de honderdduizenden bezoekers die elke dag aan onze deuren komen willen we hem bedanken! We willen zijn leven eren”, zei María del Rosario Escobar, directeur van de museum.

“Fernando Botero, de meester, is niet alleen een belangrijke kunstenaar geweest voor Medellin, de zoon van dit land, maar hij is ook een promotor en een visionair geweest,” zei Maria del Rosario Escobar en voegde eraan toe: “We zijn hem dank verschuldigd voor (het tonen van) het beste gezicht van Colombia.”

“Hij is altijd een Colombiaan geweest die zeer verbonden is geweest met zijn geboortegrond. Hij is de meest Colombiaanse van iedereen, ondanks het feit dat hij praktisch sinds 1960 niet meer in Medellin heeft gewoond, maar hij is op de hoogte van het nieuws en verbonden met ons,” zei ze.

In het museum, dat 189 werken van Botero herbergt, waarvan 187 geschonken door de kunstenaar zelf, waren er dinsdag toespraken ter erkenning van zijn werk.

Over Botero’s reactie op de huldebetuigingen zei Escobar dat hij “volledig ontroerd” is en, hoewel het drie jaar geleden is dat hij Europa verliet vanwege de coronavirus pandemie, “weten we dat hij veel heimwee heeft naar zijn vaderland”.

Ondertussen benadrukte de gouverneur van Antioquia, Anibal Gaviria, de generositeit en eenvoud van de schilder en beeldhouwer, die bekend staat om zijn beroemde “dikke” beelden, en hij bedankte Botero omdat hij een voorbeeld is van “liefde voor zijn vaderland”, die aanwezig is “in zijn werk en in zijn leven”.

Botero werd geboren op 19 april 1932 in een conservatief gezin en groeide op als autodidact in een vijandige omgeving voor een kunstenaar.

Na zijn vroege erkenning verhuisde hij naar Europa om zijn weg te vinden in de kunsten. Zijn schilderijen en sculpturen zijn voor miljoenen dollars verkocht en tentoongesteld in onder meer New York, Florence, Parijs, München, Rome en Madrid.

Botero vierde zijn jubileum in de Monegaskische wijk Monte Carlo. Hij is “goed” en “werkt elke dag” met “veel energie”, vertelde zijn dochter Lina aan Caracol Radio. ‘Denk elke heilige dag aan Colombia,’ verzekerde hij.

De expositie Botero 90 jaar is tot stand gekomen met behulp van schenkingen die tussen 1974 en 2012 aan het museum en aan Medellin zijn gedaan en die de evolutie en veranderingen in Botero’s werk laten zien en zijn overgang naar zijn karakteristieke stijl: grootsheid en volume.

Bron :
Foto:rcnradio.com