Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero begraven in Toscane

De beroemde Latijns-Amerikaanse kunstenaar Fernando Botero, een van Colombia’s beroemdste kunstenaars, is zaterdag bijgezet in zijn woonplaats in Toscane in Italië.

Botero, bekend om zijn voluptueuze afbeeldingen van mensen en dieren die hij op verschillende manieren weergaf, stierf op 15 september op 91-jarige leeftijd na een longontsteking.

Zijn lichaam werd overgevlogen naar Bogota en later naar Medellin, waar een week van rouw werd afgekondigd te midden van een laatste eerbetoon van het publiek, politici en familie.

Hij werd gecremeerd voordat zijn as werd overgebracht naar de Italiaanse stad Pietrasanta, 32 kilometer van Pisa, waar Botero tientallen jaren woonde en werkte.

Hij werd bijgezet naast zijn vrouw, de Griekse kunstenares Sophia Vari, die in mei overleed.

Botero, ook wel de “Picasso van Latijns-Amerika” genoemd, was een gepassioneerd en onvermoeibaar kunstenaar met een oeuvre van meer dan 3000 schilderijen en 300 beeldhouwwerken.

Zijn creaties van oversized en licht surrealistische vormen zijn geveild voor bedragen tot $4,3 miljoen in galeries in steden als New York en Londen.

Zijn dochter Lina vertelde de pers dat Botero meer dan 40 jaar in Pietrasanta had gewerkt.

“Hij maakte zijn beelden hier dankzij het werk van de gieterijen, de marmerateliers… en de ambachtslieden die zijn talent bewonderden en die hij respecteerde”.

Ze zei dat haar vader tot het einde was blijven schilderen ondanks een gevecht met de ziekte van Parkinson, waardoor hij moeilijk kon lopen of communiceren.

“Vanaf vandaag zal iedereen die de begraafplaats bezoekt het witte Carrara-marmeren blad kunnen strelen waarop simpelweg staat: ‘Fernando Botero, schilder en beeldhouwer’, zoals hij herinnerd wilde worden”, legde zijn dochter Lina in tranen uit tijdens de begrafenis in de Duomo van San Martino.

Na de in Colombia gehouden staatsbegrafenis namen de inwoners van deze stad vandaag voor het laatst afscheid van hun illustere burger, die in 2001 met die titel werd onderscheiden, hoewel hij altijd werd behandeld ‘als één meer’.

“Pietrasanta was een zeer belangrijke plaats voor mijn vader, het is de plaats die hij uitkoos voor zijn laatste rust”, aldus Lina Botero.

Bron :
Foto: @fernando.botero.zea Instagram