Colombiaanse marine onderschepte 87 ton drugs in 2015

Commandant Leonardo Santamaria van de Colombiaanse marine bevestigt dat in 2015 maar liefst 87 ton drugs in beslag is genomen door de Colombiaanse Marine en waarschuwt voor een nieuwe methode van drugshandel.

De autoriteiten zijn op de hoogte van een nieuwe handelsmethode door het gebruik van illegale migranten. “Zij vervoeren kleine hoeveelheden van 20 tot 50 kilo in boten en dan vullen ze boeien met drugs en gooien deze in de open zee. Het is nu al moeilijk om de snelle speedboten op de open zee te vangen, dus een meer complexe dynamiek moet worden uitgevoerd om de boeien te spotten, “vertelde Santamaria aan de lokale media.

De twee traditionele handelsroutes blijven bestaan. Een is door de Stille Oceaan met speedboten uit de westelijke havenstad Buenaventura naar Ecuador of Midden-Amerika en vandaar gaat het vervolgens naar zwarte markten in de Verenigde Staten.

De tweede route gaat door de Caribische Zee via de Uraba Golf, een geïsoleerd deel in het noorden van Colombia, dat een strategische ligging heeft voor criminele organisaties om hun drugs vanuit Centraal-Colombia te verschepen.

Het officiële cijfer van alle drugs dat door het Colombiaanse leger, de marine en de politie in beslag is genomen in 2015 is 234,6 ton, 95 ton meer dan in 2014. Het is een ongekend en bemoedigend cijfer voor de overheid en een belangrijke tegenslag voor criminele organisaties.