Colombiaanse regering leent tot 370 miljoen dollar aan Avianca voor herstructurering

De Colombiaanse regering kondigde zaterdag een lening aan van maximaal 370 miljoen dollar voor luchtvaartmaatschappij Avianca om het te helpen bij het herstructureringsproces, nadat de pandemie het Colombiaanse bedrijf verlamde en dwong tot faillissement.

Het ministerie van Financiën rechtvaardigde de lening gezien de “negatieve repercussies” die de val van de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Latijns-Amerika zou hebben voor de Colombiaanse economie.

Geconfronteerd met dit risico besloot de regering Avianca te financieren met “een lening van maximaal 370 miljoen dollar die in november 2021 afloopt”.

Volgens het ministerie zal de uitbetaling pas plaatsvinden wanneer de rechtbank van het zuidelijke district van New York de deelname van de Colombiaanse staat aan de herstructurering van de luchtvaartmaatschappij goedkeurt.

Avianca heeft op 10 mei via de zogenaamde Chapter 11-procedure in de Verenigde Staten bescherming aangevraagd tegen haar schuldeisers. Met de aanvraag van het faillissement kan het bedrijf met deze procedure zichzelf economisch herpositioneren door middel van een herstructureringsproces.

Tegen het einde van maart moest Avianca al haar commerciële activiteiten bevriezen en 142 vliegtuigen aan de grond houden, vanwege de beperkingen die de regering had ingesteld om de uitbreiding van Covid-19 te stoppen.

Na vijf maanden verplichte lockdown, met meerdere uitzonderingen, heeft president Iván Duque deze week bevolen de maatregelen vanaf september verder te versoepelen, waaronder het nationaal luchtverkeer.

In de nasleep van de noodtoestand kondigde Avianca onbetaald verlof aan voor 12.000 van haar meer dan 20.000 medewerkers.

Volgens de regering draagt het bedrijf bij aan ‘ongeveer 500.000 duizend directe en indirecte banen en is het bedrijf goed voor ongeveer ‘1,4% van het BBP per jaar’.

Avianca, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in Colombia, registreerde vorig jaar een nettoverlies van 894 miljoen dollar tegen 1,1 miljoen dollar winst in 2018.

Avianca Holdings bestaat uit de luchtvaartmaatschappijen Avianca en Tampa Cargo (Colombia), Aerogal (Ecuador) en de bedrijven van de Taca Internacional Airline Group, met hoofdkantoren in Midden-Amerika en Peru.

Bron :
Foto:Albert Marín