Colombiaanse vliegtuigmaatschappij EasyFly vraagt faillissement aan door coronacrisis

De Colombiaanse vliegtuigmaatschappij EasyFly heeft faillissement aangevraagd vanwege de enorme omzetdaling door de coronapandemie.

De lockdown, die sinds maart in Colombia is ingevoerd en nog steeds van kracht is, hebben de vliegtuigmaatschappijen hard getroffen. Na een faillissement van Avianca volgt nu ook EasyFly.

Reisbeperkingen werden in het land opgelegd door het luchtruim te sluiten, waardoor EasyFly het zwaar te verduren kreeg. Het bedrijf wil proberen om een doorstart te maken in een afgeslankte vorm.

Na de versoepeling van de lockdown mocht EasyFly als eerste vliegtuigmaatschappij vluchten uitvoeren tussen steden waar weinig tot geen besmettingen zijn. Echter, waren deze chartervluchten niet voldoende om omzet te maken. De kosten liepen gewoon door, waardoor de Colombiaanse vliegtuigmaatschappij zich genoodzaakt ziet faillissement aan te vragen.

“Er zijn vier maanden inactiviteit geweest, wat onze financiële tol heeft geëist. Onze vaste kosten blijven stijgen en hoewel we erin zijn geslaagd om inkomsten te genereren (via chartervluchten), waren deze onvoldoende om onze schulden te dekken”, zei Alfonso Ávila Velandia, CEO van EasyFly

De CEO van EasyFly wil gebruik maken van de Colombiaanse wet om te kunnen reorganiseren. Onder deze wet kunnen bedrijven, die tijdens de coronacrisis faillissementsbescherming krijgen, reorganiseren. Daardoor kan EasyFly chartervluchten blijven uitvoeren.

“Als we ons pad niet recht maken, worden we blootgesteld aan hetzelfde lot als veel luchtvaartmaatschappijen die de afgelopen maanden faillissement hebben aangevraagd,” zei Ávila.

EasyFly is een luchtvaartmaatschappij die in 2007 is begonnen met vliegen. In 2019 had EasyFly een binnenlands marktaandeel van 5% en mobiliseerde het bedrijf meer dan twee miljoen mensen in het land via een netwerk van 49 routes in 29 steden. Het bedrijf heeft een vloot van 19 ATR-vliegtuigen. Qua marktaandeel is EasyFly de vierde concurrent in het land, na Avianca (58%), LATAM Colombia (18%) en Viva Air Colombia (14%).

Bron :
Foto:Easyfly Twitter