De vredesduif van Fernando Botero gaat naar het Nationaal Museum van Colombia

Het kunstwerk de vredesduif, door Fernando Botero geschonken aan het Colombiaanse presidentieel paleis Casa de Nariño, is woensdag verplaatst naar het Nationaal Museum van Colombia in Bogotá.

De vredesduif, een 70 cm hoge bronzen sculptuur, die gemaakt is in de proporties die de onmiskenbare stijl van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero kenmerken, kan nu bewonderd worden door de bijna 400.000 bezoekers die het museum elk jaar bezoeken.

De ceremonie werd bijgewoond door de first lady, María Clemencia Rodríguez de Santos; de minister van Cultuur, Mariana Garcés Córdoba en de directeur van het Nationaal Museum van Colombia, Daniel Castro Benítez.

“De duif verplaatst zich naar een plaats waar hij meer zicht heeft, waar hij kan vliegen. Het is zeker ons symbool van vrede, de vrede van alle Colombianen,” zei de vrouw van de president.

De vredesduif kwam in september 2016 aan in Casa de Nariño, op een moment dat het vredesproces zich in een zeer turbulente periode bevond. Alles was in het vredesakkoord praktisch afgewerkt en het land voerde een intensieve campagne tussen het “ja” en het “nee” voor het referendum van 2 oktober, dat de steun van de bevolking voor het akkoord zocht.

Op dat moment schonk de Colombiaanse beeldhouwer een vredesduif om de inspanningen van de regering van Juan Manuel Santos om via onderhandelingen een oplossing te vinden voor het conflict met de voormalige guerrillabeweging FARC.

Tijdens de ontvangst van het beeld in 2016, zei Santos: “Het is een beeld dat miljoenen Colombianen zal inspireren om ja te zeggen tegen het einde van de oorlog. Meester Botero is niet alleen een grote kunstenaar van wereldklasse, maar ook onze grote kunstenaar van wereldklasse op dit moment. Hij is tevens een groot mens als persoon”.

In een boodschap aan de president zei Fernando Botero: “Met de sculptuur van de vredesduif sluit ik me aan bij het transcendentale vredesproces in Colombia. Ik wil dit geschenk aan mijn land geven om mijn steun en solidariteit met dit proces te uiten, dat een toekomst van hoop en illusie zal geven aan alle Colombianen. Colombia Gefeliciteerd!”.

Sindsdien werd het kunstwerk een van de meest representatieve symbolen van het politieke werk van president Santos en was hij aanwezig bij veel van de evenementen die de president bijwoonde en die te maken hadden met het vredesakkoord.

De vredesduif is te bezichtigen in de ‘Mirada panóptica al arte’ zaal in het Nationaal Museum van Colombia, Carrera 7 N. 28-66 in Bogotá.