Demonstraties door het hele land

Sinds afgelopen week maandag verzamelen duizenden Colombianen zich in de straten van de steden om te protesteren tegen de moorden op burgers (vooral jongeren) en sociale leiders, in het bijzonder het geval van advocaat Javier Ordoñez.

De demonstraties worden georganiseerd door diverse sociale organisaties, studentenbewegingen en vakbonden als een reactie op de golf van geweld die Colombia momenteel teistert.

Hoewel de demonstraties zich hoofdzakelijk tegen het geweld richten, worden in diverse steden de protesten ook gevoed door andere motieven. In Barranquilla wordt bijvoorbeeld door de studenten gedemonstreerd tegen de leiding van de plaatselijke universiteit die aantijgingen van corruptie wegwuifde.

In de drie grote steden Bogotá, Medellín en Cali draait het protest mede rond het controversiële decreet 1174 dat de nationale regering heeft afgekondigd. Dit decreet staat werkgevers toe om hun werknemers op uurbasis te laten werken. In totaal werden bijna 150 acties gemeld door het hele land. Zo waren er ook bijvoorbeeld demonstraties in de Caraïbische stad Sincelejo, Villavicencio in het oosten en Pasto in het zuidelijke puntje van Colombia.

Bron :
Foto:elpais.com.co