Eerste VN-waarnemers arriveren in Colombia

De eerste waarnemers van de Verenigde Naties, die moeten toezien op het staakt-het-vuren tussen de regering en de rebellenbeweging FARC, zijn aangekomen in Colombia.

Ambassadeur van Colombia bij de VN, María Emma Mejía, zei dat de missie zal bestaan uit ongeveer “350 waarnemers, ongewapende militairen en 150 afgevaardigden uit landen van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC)” .

Een groep van 20 waarnemers zijn reeds in het land ter voorbereiding op het opzetten van de missie. Later deze week zullen er nog eens 23 waarnemers aansluiten.

De experts zijn afkomstig uit Argentinië, Bolivia, El Salvador, Guatemala, Mexico, Paraguay en Uruguay, zoals uitgelegd door VN-woordvoerder Farhan Haq

De ambassadeur voegde eraan toe dat het nog niet bekend is hoeveel waarnemers actief zullen zijn in elk van de 31 gemeenten, 23 territoriale subdivisies (Veredas) en de 8-kampen van de FARC.

Afgelopen donderdag was het een historische dag voor Colombia. De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC hebben een akkoord ondertekend voor een staakt-het-vuren. Na 52 jaar van conflict hebben de beide partijen gekozen voor vrede. VN-waarnemers zullen toezien op de ontwapening en de instandhouding van het staakt-het-vuren.

Het uiteindelijke vredesakkoord zal naar verwachting binnen enkele weken ondertekend worden.