Foto gemaakt in Colombia genomineerd voor World Press Photo 2019

De nominaties voor de World Press Photo zijn woensdag bekend gemaakt. Zes foto’s zijn geselecteerd in de categorie ‘Foto van het jaar’. Een van de genomineerde foto’s is in Colombia gemaakt door de Frans-Spaanse fotografe, Catalina Martin-Chico.

De foto van Catalina Martin-Chico komt uit haar serie “Colombia Rebirth” waarin de fotografe aandacht besteed aan de babyboom die is ontstaan doordat voormalige vrouwelijke FARC-rebellen zich niet meer hoeven te houden aan het zwangerschapsverbod dat hen werd opgelegd door de rebellenbeweging.

Op de foto is een vrouw te zien die ooit voor de guerrillabeweging FARC vocht. Zij was in die periode vijf keer zwanger, maar moest alle keren abortus plegen. De FARC beschouwde het moederschap als onverenigbaar met de gewapende strijd, waardoor moeders hun kinderen moesten onderbrengen bij familie en zwangerschappen onder dwang werden afgebroken. De FARC ontkent dit overigens. Nu de FARC een vredesakkoord heeft gesloten met de Colombiaanse regering en de wapens heeft neergelegd, is er sprake van een babyboom onder voormalige vrouwelijke FARC-rebellen.

Fotoserie “Colombia Rebirth”

Bron :
Foto Catalina Martin-Chico