Grootste Vallenato festival van Colombia viert 50-jarig bestaan

Het jaarlijkse festival in Colombia dat geheel gewijd is aan folkloristische Vallenato muziek, viert vandaag de 50e editie.

Festival de la Leyenda Vallenata wordt, zoals altijd, gehouden in de stad Valledupar en is een van de belangrijkste folkloristische festivals in Colombia waarbij de populaire muziekstroming de Vallenato centraal staat.

Het festival duurt vijf dagen waarbij in vijf categorieën gestreden wordt om de beste Vallenato artiest van Colombia. In de Vallenato is de accordeon een belangrijk instrument als zowel de zang en de battle tussen 2 en meer zangers (piqueria). In het festival spelen zowel professionele accordeonisten als amateurs tegen elkaar om de beste accordeonist te worden van Colombia. Ook is er een categorie voor kinderen om de eervolle titel in handen te krijgen.

Naast de beste accordeonist van Colombia wordt er ook elk jaar het beste Vallenato nummer uitgekozen en de beste zanger van het duel. Dit duel noemt men de Piqueria, een duel tussen twee of meer zangers waarbij de wapens van de tegenstanders niets meer zijn dan hun rijke woordenschat en hun natuurlijke neiging om op het ritme van de Vallenato te kunnen zingen.

De muziekstijl is momenteel een van de meest populaire in Colombia, hoewel de sound en de cultuur van deze muziekstroming drastisch aan het veranderen is door modernere varianten.

Sinds 2015 is de Vallenato door UNESCO uitgeroepen tot immateriële erfgoed van de mensheid. UNESCO is bezorgd dat de essentie van dit genre verloren gaat door modernere varianten en vindt bescherming noodzakelijk. Ook Vallenato feesten nemen steeds meer af, terwijl dit een belangrijke overdracht is van de cultuur die de Vallenato heeft.