HERE/NOW: Expositie van hedendaagse kunstenaars en fotojournalisten uit Colombia

Op donderdag 7 maart organiseert kunstgalerie Framer Framed in samenwerking met stichting What Art Can Do een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars en fotojournalisten uit Colombia.

De tentoonstelling HERE/NOW: Current Visions from Colombia presenteert hedendaagse kunst en fotojournalistiek van twintig kunstenaars uit Colombia. De tentoonstelling verkent de reacties van deze kunstenaars op het verschuivende culturele, sociale en politieke landschap van een land getekend door een 60 jaar durende geschiedenis van gewapend conflict. De tentoonstelling is deels te zien bij Framer Framed, waarbij de nadruk ligt op hedendaagse kunst, en deels bij Beautiful Distress House, waar fotojournalistiek een grotere rol speelt.

De tentoonstelling brengt zowel gevestigde als opkomende kunstenaars samen, en toont daarmee hoe de artistieke perceptie van de nationale geschiedenis is verschoven van generatie op generatie. De kunstwerken die bij Framer Framed worden getoond kenmerken zich door het gebruik van conceptuele en metaforische talen, om zo uiting te geven aan het menselijk leed in het Colombiaanse conflict. Deze werken zijn vaak formeel subtiel, sober, en doortrokken van een gevoel van rouw. Een van de hoogtepunten is de installatie Narcisos van Oscar Muñoz, waarin hij vergankelijke materialen gebruikt, gerelateerd aan geheugen, verlies en de onzekere aard van het menselijk bestaan. Muñoz, die in 2013 de Prins Claus Prijs won, is een van de belangrijkste hedendaagse beeldend kunstenaars van zijn land, en heeft de laatste jaren ook internationale erkenning verworven.

De werken bij Beautiful Distress House zijn veelal wat kritischer en cynischer van aard, en gebruiken humor en ironie als betekenisvolle tactieken. Het gaat hier minder om de traumatische effecten van politiek geweld, en meer over de rol die de media spelen in de beeldvorming rondom de situatie van oorlog en conflict. De verschillen in benaderingen en visuele vormen die naar voren komen tussen de twee gedeeltes van de tentoonstelling roepen het ongrijpbare karakter op van de Colombiaanse werkelijkheid.

Oscar Munoz, Narcisos (1995-2011)

De hedendaagse kunstwerken in de tentoonstelling worden aangevuld met een selectie documentairefotografie, waarvoor Carolina Ponce de León samenwerkte met non-fictie fotograaf Stephen Ferry. Dit deel toont Ferry’s Violentology serie, een visuele indruk van het gewapende conflict, en fotografie van andere journalisten, die verslag deden van het Colombiaanse conflict en de nasleep van de vredesovereenkomst tussen de Colombiaanse regering en de FARC (De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) in december 2016. Deze fotografische selectie is niet bedoeld om een compleet beeld te geven, maar representeert specifieke visuele getuigenissen van deze gebeurtenissen. Ook buiten de muren van de tentoonstellingsruimtes is werk te zien: bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord hangt een selectie van twaalf vlaggen, voortgekomen uit het Re:bandera project van kunststichting Mas Arte Mas Acción. Deze vlaggen werden door Colombiaanse kunstenaars gemaakt aan de vooravond van een significant omslagpunt; een nieuw verwachte periode van vrede. De vlaggen, helder en kleurrijk toen ze in 2016 werden geïnstalleerd in bogotá, hangen er nu aan flarden bij. Ze symboliseren de grote contrasten waar het land aan onderhevig is geweest in de strijd van verzet tegen politiek geweld, en het streven naar vrede. HERE/NOW getuigt van een tijd en plaats die is getekend door de paradoxen van een sociaal conflict. Door de metaforische talen van kunst te combineren met het directere perspectief van de documentairefotografie, brengt de tentoonstelling nuances en complexiteit aan in de interpretatie van ervaringen van leven en kunst in Colombia. De verschillende visies die in HERE/NOW voor het voetlicht komen, bevestigen het potentieel dat de visuele cultuur in Colombia biedt als een vorm van verzet en onderzoek, en de cruciale rol die cultuur speelt in het vormen van een collectief geheugen van het land.

HERE/NOW Symposium bij het Stedelijk Museum. Zondag 10 maart 2019, 11.00, in het Teijin auditorium. Ter gelegenheid van de HERE/NOW tentoonstelling vindt een symposium plaats in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waarin de reacties van de kunstenaars op het huidige sociale en politieke klimaat in Colombia centraal staan. Tickets: €3 excl. museumentree, via Stedelijk Museum.

Framer Framed
IJpromenade 2
1031 KT8 Amsterdam
8 maart – 30 juni 2019
Opening 7 maart 17:00

Beautiful Distress house
Ms. van Riemsdijkweg 41a
1033 RC8 Amsterdam
8 maart – 3 april 2019

Bron :
Foto:Carlos Villalón – FARC Combatant (2015)