Minstens acht doden bij aanval van gewapende groep in Nariño

Bij een aanval door gewapende mannen in Samaniego, in het zuidwesten van Colombia, zijn minstens acht mensen om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van het departement Nariño, Jhon Rojas, gemeld op Twitter.

De gouverneur zei dat in de nacht van zaterdag 15 augustus een groep van acht jonge mensen zijn vermoord in de gemeente Samaniego. Jhon Rojas riep de president Duque, het ministerie van Defensie, het kantoor van de procureur-generaal, de nationale politie en het leger om snel maatregelen te nemen om de vrede in de regio te herstellen.

Rojas zegt daarbij dat het een schending is van de internationale mensenrechten dat er gewapende groepen in het departement Nariño aanwezig zijn. De regio staat bekend om de cocateelt, drugshandel en de aanwezigheid van verschillende rivaliserende gewapende groeperingen. De gouverneur meldde op Twitter dat er in Samaniego in twee maanden tijd 20 mensen zijn vermoord.

Caracol Radio meldt in een interview met een vader van een van de slachtoffers, dat een groep jongeren van 20 personen een feestje vierden in een verlaten huis van een familielid. Hij zei dat rond 21.00 uur op 15.08.2020 vier gewapende mannen aankwamen en zonder onderscheid begonnen te schieten op de jongeren in het huis. De vriendin van zijn zoon overleefde de slachtpartij door op te grond te blijven liggen en deed alsof ze dood was. De jongeren die de aanslag overleefden wisten tijdens het schieten weg te rennen en een aantal bevonden zich in de keuken.

Betreft zijn zoon, legde de vader uit dat hij deel uitmaakte van de plaatselijke microvoetbalcompetitie en hij een jonge sporter was. Hij was niet betrokken bij illegale situaties en zou weldra zijn diploma ontvangen.

“We geloven niet in die hypotheses dat de autoriteiten zeggen dat het hier gaat om geschillen tussen illegale organisaties, de jongeren die in het huis zaten waren gezonde jongeren, sporters, arbeiders,” zei hij.

Op dit moment proberen de autoriteiten de verantwoordelijken te lokaliseren en de eerste hypotheses te construeren over dit bloedbad dat zich in het zuiden van het land heeft voorgedaan en dat het departement Nariño heeft geschokt.

Een dag later werd in dezelfde plaats een negende persoon vermoord, maar het is niet duidelijk of er een verband is met de eerdere aanval.

De gebeurtenissen vinden plaats minder dan een week na het bloedbad van vijf minderjarigen in een wijk in het oosten van Cali, waar de autoriteiten tot 200 miljoen peso hebben uitgeloofd voor de informatie die leidt tot het vinden van de daders van die moorden.

Bron :
caracol/rcn/foto:Jhon Rojas Twitter