Onderzoek ingesteld naar president Duque’s campagnefinanciering van 2018

De nationale verkiezingscommissie van Colombia zei dinsdag dat het een onderzoek heeft ingesteld naar de vraag of president Ivan Duque en zijn partij de regels voor campagnefinanciering in de verkiezingen van 2018, die hem aan de macht brachten, hebben overtreden.

In een verklaring zei de nationale kiesraad dat het onderzoek zou bepalen of Duque en zijn politieke partij Centro Democrático enige “schending van de verkiezingsregels inzake campagnefinanciering” hebben begaan, in het bijzonder in verband met een vermoedelijke schenking van $ 300.000 van een Venezolaanse magnaat.

De zaak is gebaseerd op telefoontaps van de officier van justitie die gesprekken aan het licht brachten over de vermeende donaties van de zakenman Oswaldo Cisneros.

Het geval is gebaseerd op telefoontaps die door de officier van justitie is uitgevoerd en die gesprekken over de vermeende schenkingen van de zakenman, Oswaldo Cisneros, onthulde.

Betrokken bij die gesprekken waren het hoofd van het Centro Democrático, Nubia Martinez; een voormalige bondgenoot van ex-president Alvaro Uribe; en de vermoedelijke drugshandelaar, José Guillermo “Ñeñe” Hernández, die vorig jaar in Brazilië werd vermoord.

Onder degenen die worden opgeroepen om te getuigen is de voortvluchtige ex-senator Aida Merlano, die in oktober een spectaculaire ontsnapping heeft geënsceneerd, waarbij zij de bewakers tijdens een tandartsafspraak het onderspit liet delven. Zij is momenteel in Venezuela, waar president Nicolas Maduro een felle tegenstander van Duque is.

Centro Democrático heeft ontkend financiering te hebben ontvangen van Cisneros, maar erkende het equivalent van 185.000 dollar van het bedrijf CNE Oil & Gas te hebben gekregen.

CNE is de Colombiaanse dochteronderneming van de multinational Canacol Energy, waarvan de raad van bestuur Cisneros zitting heeft.

Duque nam de macht na het verslaan van de linkse voormalige guerrilla Gustavo Petro in een tweede ronde.

“Ik geloof niet in het onderzoeksvermogen van een verkiezingsorgaan dat in handen is van de regering,” zei Petro op Twitter. Vorige week plaatste het hooggerechtshof van Colombia Uribe onder huisarrest over beschuldigingen van fraude en het knoeien met getuigen, in een andere zaak.

Petro retweette later een foto op Twitter om de geloofwaardigheid van het onderzoek in twijfel te nemen. Op de foto was de leider van het onderzoek Jaime Luis Lacouture en de nicht van José Guillermo Hernández te zien.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co