President Duque stuurt het leger naar Cali na nieuwe protesten

President Iván Duque zegt dat hij het leger stuurt om de orde te herstellen in de stad Cali na weken van dodelijke protesten tegen de regering.

In het zuiden van Colombia duurt het straatprotest verder. Ook gisteren vielen daarbij opnieuw doden. President Ivan Duque stuurt nu het leger naar de stad Cali om de toestand onder controle te krijgen. Volgens een voorlopige telling zijn er vrijdagnacht in Cali 13 mensen om het leven gekomen na een maand van protest die al tientallen levens hebben geëist.

Wat begon als protest tegen een aangekondigde belastingverhoging is intussen veranderd in een grote protestbeweging tegen het beleid van de regering en het overmatige politiegeweld. Burgers uit alle lagen van de bevolking komen op straat om hun ongenoegen over de regering te uiten. De protesten begonnen in april over een voorgestelde belastingverhoging. Het belastingplan werd ingetrokken, maar de protesten breidden zich uit tot politiegeweld, armoede en de gezondheidscrisis in Colombia.

Twee weken van onderhandelingen tussen de regering en de demonstranten zijn vastgelopen. Cali, dat het epicentrum van de protestbeweging is geworden, is tot zaterdagochtend onder een avondklok geplaatst.

Tijdens een persconferentie in Cali zei de Duque dat hij “maximale militaire bijstand” naar de politie stuurt.

“Deze inzet zal onze capaciteit in minder dan 24 uur in de hele deelstaat bijna verdrievoudigen, waarbij ook bijstand wordt verleend op kritieke punten, waar we vandalisme, geweld en stedelijk terrorisme van lage intensiteit hebben gezien,” zei hij.

Bron :
Foto:elpais.com.co