President Petro erkent dat Colombia deels verantwoordelijk is voor moord op Haïtiaanse president

President Gustavo Petro heeft gezegd dat zijn land deels verantwoordelijk is voor de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise in juli 2021.

Moise werd in zijn woning in Port-au-Prince neergeschoten door een gewapende groep die hoofdzakelijk bestond uit een twintigtal Colombiaanse huurlingen.

De moord verergerde de politieke en economische crisis in het door misdaad geteisterde Haïti.

“Ik wil naar Haïti. Ir is een kwestie waarvoor Colombia medeverantwoordelijk is, ten eerste omdat het in het verleden Haïti was dat ons hielp een land te worden en ten tweede omdat het Colombiaanse huurlingen waren die de president van Haïti gingen vermoorden en zo een crisis ontketenden die nog erger was dan de crisis die ze al doormaakten,” zei Petro zaterdag tegen de media in de Dominicaanse Republiek, waar hij een topontmoeting bijwoonde.

Petro zei niet wanneer hij Haïti zal bezoeken, maar zei dat het aan het Haïtiaanse volk is om zijn eigen crisis op te lossen. “Maar ze hebben diplomatieke hulp nodig, geen hulp op basis van wapens,” voegde hij eraan toe.

Ten minste 17 Colombiaanse voormalige soldaten zijn in Haïti aangehouden in verband met de moord.
De Verenigde Staten hebben nog eens 11 mensen gearresteerd, waaronder Amerikanen, Haïtianen, Venezolanen en Colombianen, voor deelname aan het complot vanuit Florida. Ondanks de talrijke arrestaties moeten de autoriteiten nog de volledige redenen achter het moordcomplot vaststellen.

Haïti is het armste land van Amerika en heeft jarenlang geleden onder humanitaire, economische en politieke crises. Sinds de moord op Moise kent Haïti een piek in het geweld van bendes.

Tussen januari en maart werden in Haïti ongeveer 530 mensen vermoord, velen door sluipschutters en nog eens 280 mensen werden ontvoerd door criminele bendes, aldus de Verenigde Naties.

Haïti speelde een cruciale rol in de onafhankelijkheidsstrijd van verschillende Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Colombia, omdat het in de 19e eeuw militaire steun verleende aan de revolutionaire held Simon Bolivar.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co