President Santos eist deadline van FARC

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft vrijdag de marxistische FARC-rebellen gewaarschuwd dat het geduld van het land aan een dun draadje hangt en dat het vredesproces van de vijf decennia durende oorlog een deadline moet hebben.

“Wees niet doof voor Colombianen die schreeuwen om een ​​einde aan de oorlog en het geduld verliezen,” zei Santos in een televisietoespraak.

“We moeten deadlines op dit proces zetten en als de FARC-rebellen vrede willen moeten zij dat aantonen met daden en niet met woorden.”

Sinds twee dagen is de strijd tussen FARC-rebellen en het regeringsleger opgelaaid. De rebellen doodden elf militairen in de provincie Cauca waarna het Colombiaanse leger de luchtaanvallen op de rebellen hervatte.

President Santos had vorige maand nog besloten om de luchtaanvallen te staken om FARC te belonen voor de voortgang die was geboekt bij de vredesonderhandelingen op Cuba.

De oppositie in Colombia heeft Santos gevraagd om niet verder met de rebellen te praten over vrede, maar de president wil daar voorlopig niets van weten. “Het makkelijkste is om de oorlog te verklaren, maar ik ben gekozen om vrede te bereiken. Mijn plicht is om woede om te zetten in acties die de oorlog zal eindigen”

Het geweld tussen FARC-strijders en regeringsmilitairen heeft sinds 1964 aan zeker 220.000 mensen het leven gekost.