Regering en FARC bereiken akkoord over vermisten van het gewapend conflict

De Colombiaanse regering en de FARC-rebellen hebben een akkoord bereikt over het zoeken naar de duizenden vermisten en vermoedelijke doden van het decennialang durend conflict. Volgens de diplomaten een verdere stap in de richting van vrede.

De gevechten tussen de twee partijen heeft meer dan 220.000 mensen gedood en zes miljoen mensen ontworteld sinds de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die in 1964 werd gelanceerd in de turbulente nasleep van een boerenopstand.

Maar afgevaardigden van de Colombiaanse regering en de linkse guerrilla begonnen vredesbesprekingen in de Cubaanse hoofdstad Havana in november 2012 en kondigde een belangrijke doorbraak vorige maand.

De overeenkomst zet stappen om te zoeken naar de vermisten en ze te lokaliseren evenals ze te identificeren en hun overblijfselen terug te brengen, Aldus de Cubaanse diplomaat Rodolfo Benitez.

Het programma zal ook uit een speciale eenheid bestaan om zich te concentreren op deze taak met steun van het Internationale Comité van het Rode Kruis en het Colombiaanse National Institute of Legal Medicine en Forensic Sciences, voegde hij eraan toe.

De nieuwe eenheid zal streven naar het exacte aantal mensen die vermist zijn, dat geschat wordt op ongeveer 51.000.

Noorse diplomaat Dag Nylander zei, dat de speciale eenheid het proces soepeler doen laat verlopen zoals het versnellen van het identificeren van overblijfselen, evenals de coördinatie van het onderzoek.

Zowel Cuba en Noorwegen zijn belangrijke bemiddelaars in het vredesproces en de diplomaten zeiden dat de Colombiaanse regering en de rebellen zijn overeengekomen om informatie te delen over de vermisten en waar de geïdentificeerde slachtoffers begraven zijn.