Tien Colombianen nemen deel aan de Tour de France

De start van de 107de Tour de France zal morgen in Nice plaatsvinden. In deze stad aan de Côte d’Azur zijn donderdagavond de ploegen voor de Tour de France gepresenteerd. Op het podium waren totaal 10 Colombianen te zien die morgen gaan deelnamen aan de ronde van Frankrijk.

Vanwege de pandemie is de Tour verplaatst naar 29 augustus en zal de wielerronde onder strenge voorwaarden gereden worden. Bij de ploegenpresentatie was er dit keer minder publiek aanwezig vanwege het gevaar van coronabesmetting. Totaal werden er 22 ploegen gepresenteerd, goed voor zo’n 176 wielrenners. Colombia is dit jaar met maar liefst 10 wielrenners vertegenwoordigd. 

Het spits werd afgebeten door Arkéa-Samsic met de Colombianen Nairo Quintana, broer Dáyer Quintana en Wínner Anacona. Dáyer en Wínner zullen volledig in dienst rijden voor Nairo Quintana. Laatstgenoemde, die al drie keer in Parijs op het podium heeft gestaan, is een grote kanshebber om weer een titel te pakken in het algemeen klassement.

Tijdens de presentatie van de 22 ploegen waren de ogen vooral gericht op tourwinnaar van 2019, Egan Bernal. De favoriet won onlangs de Route d’Occitania en werd tweede in de Tour de l’Ain. Echter, moest de Colombiaan het Critérium du Dauphiné afwijzen vanwege rugpijn.  De kopman van team Ineos laat weten dat hij nog steeds wat pijn in zijn rug heeft, maar dat het nu beter gaat en hoopt tijdens de Tour nog meer te herstellen.

Rigoberto Urán, die vorig jaar flinke breuken en verwondingen opliep na een valpartij in de Vuelta a España, is volledig hersteld en aast samen met zijn team Education First op een etappeoverwinning. Urán was in 2017 in topvorm en behaalde in Parijs een podiumplaats achter winnaar Chris Froome. Education First wordt versterkt door nog een Colombiaan, Daniel Martínez. De 24-jarige Martínez schreef dit jaar en vorig jaar het nationaal kampioenschap tijdrijden op zijn naam. Hij werd tweede in Tour Colombia, waar hij in de slotetappe als eerste over de streep ging voor zijn landgenoten Sergio Higuita en Egan Bernal. De Colombiaan won in augustus ook het Critérium du Dauphiné. Naast Urán en Martínez rijdt er nog een Colombiaan bij Education First. De 23-jarige Sergio Higuita zal zijn debuut maken in de Tour met een goed seizoen achter de rug. Hij werd dit jaar nationaal kampioen op de weg en won de Tour Colombia. Higuita reed zijn eerste grote ronde in de Vuelta (2019) en won meteen een etappe (18e). De Colombiaan maakt kans om in aanmerking te komen voor de titel in het jongerenklassement.

Wielerploeg Astana heeft zijn talentvolle Miguel Ángel López. De 26-jarige Colombiaan begon pas op zijn zeventiende met koersen. Miguel López, ook wel Superman López genoemd, pakte een podiumplaats in de Giro d’Italia (jongerenklassement, 2018) en La Vuelta (11e en 15e etappe, 2017). Superman López won in 2019 Tour Colombia en de Ronde van Catalonië: eind- en jongerenklassement. Hij is een renner van formidabele etappes, maar ook van slechte dagen, waarin hij niet de ideale pedaalslag vindt. Maar, wanneer hij het intelligent speelt en zijn benen mee heeft, zal hij vechten voor een plaats in de top vijf. Teamgenoot Hárold Tejada zal voor López een grote steun zijn in de bergen. De 23-jarige Tejada zal zaterdag zijn debuut maken in de Tour, die in eerste instantie niet op zijn agenda stond. Hij zou voor de Giro gaan, maar omdat hij zijn kwaliteiten liet zien in de bergen tijdens de Route d’Occitania en Mont Ventoux, koos zijn ploeg voor de harde werker, die een grote hulp zal zijn in de bergetappes van de Tour.

Esteban Chaves is de tiende man in de lijst. De 30-jarige renner van Mitchelton Scott zal zijn tweede Tour rijden en zal in eerste instantie de rechterhand van Adam Yates zijn. Als de Brit uitvalt, kan hij de rol van leider op zich nemen.

De tien Colombianen die deelnemen in de Tour de France:

Egan Bernal – Ineos
Nairo Quintana – Arkéa-Samsic
Dáyer Quintana – Arkéa-Samsic
Wínner Anacona – Arkéa-Samsic
Rigoberto Urán – Education First
Daniel Martínez – Education First
Sergio Higuita – Education First
Miguel Ángel López – Astana
Hárold Tejada – Astana
Esteban Chaves – Mitchelton Scott

Bron :
Foto:Filip Bossuyt