UNESCO verklaart de Vallenato tot immateriële erfgoed

UNESCO, de organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft de Colombiaanse muziekstroming Vallenato verklaard tot immateriële erfgoed van de mensheid. Het zal deel uitmaken van dezelfde lijst waarin ook het Carnaval van Barranquilla, het Carnaval de Negros y Blancos, de Marimba muziek en anderen in staan.

“Consuelo Araujo Noguera, stichter van het Vallenato Festival in Valledupar, zei al in 1967: ‘De Vallenato zal uiteindelijk indruk maken op de wereld’. Profetische woorden”, zei de Vallenato Festival Foundation in een verklaring.

President Santos kreeg de eer om dit nieuws te mogen bevestigen. Hij deed dit onder andere via Twitter:


Vallenato is een muziekgenre uit het noorden van Colombia. Oorspronkelijk was een Vallenato een inwoner uit “El Valle”. De Vallenato zou ontstaan zijn in de stad die naar El Valle genoemd is, Valledupar (afgeleid van “Valle de Upar”), aan de Atlantische kust van Colombia.

Veel gelijkaardige folkloristische en ook moderne ritmes, die het accordeon gebruiken, worden Vallenato genoemd. Volgens de traditie echter zijn er 4 officiële basisritmes; de paseo, de merengue, de puya en de son.

Dit traditionele Colombiaanse muziekgenre onderging verschillende invloeden: Spaanse, Afrikaanse en inheemse en is een uitvloeisel van de complexe mengeling van het alledaagse Colombia. Het is de muziek van Colombia bij uitstek. De tiendemaat is typisch Spaans, de trommel Afrikaans, het accordeon Europees en de inbreng van de “guacharaca” is inheems.

UNESCO is bezorgd dat de essentie van dit genre verloren gaat en verdient bescherming. De Vallenato wordt geconfronteerd met een aantal bedreigingen, waaronder het gewapend conflict in het land en de drugshandel. Daarnaast is er een nieuw type van Vallenato dat de traditionele stroming doet terugdringen. Ten slotte moet worden opgemerkt dat de Vallenato feesten steeds meer afnemen, terwijl dit een belangrijke overdracht is van de cultuur die de Vallenato heeft.

Deze muzikale genre heeft zich in de afgelopen decennia door het hele land verspreid en is ook populair in Venezuela, Panama en Midden-Amerika en onder de Spaanstalige mensen in de Verenigde Staten.

In de afgelopen 25 jaar bereikte de Vallenato een meer internationale karakter door optredens van Carlos Vives en andere nationale muzikanten die deze muziek hebben overgebracht naar Amerika, Europa en zelfs Japan.