Voormalige Colombiaanse president Álvaro Uribe krijgt huisarrest vanwege onderzoek naar fraude

Het Colombiaanse hooggerechtshof heeft de voormalige president en huidige senator Álvaro Uribe dinsdag onder huisarrest geplaatst, omdat hij wordt beschuldigd van fraude en het omkopen van getuigen. Het is voor het eerst in Colombia dat een voormalige president op bevel van de rechter wordt vastgezet.

Dinsdag hield het hooggerechtshof een hoorzitting in zijn zaak, waarin Uribe ervan wordt beschuldigd zijn positie als senator te gebruiken om een getuige om te kopen. De rechtbank zei in een verklaring dat Uribe thuis wordt vastgehouden” en van daaruit zijn verdediging kan voorbereiden met alle garanties van een eerlijk proces”.

Uribe, de mentor van de huidig president Iván Duque, heeft herhaaldelijk verklaard dat hij onschuldig is. De voormalige president (2002-2010) had zijn huisarrest zelf al op Twitter bekendgemaakt. “De ontbering van mijn vrijheid bezorgt me diepe droefheid voor mijn vrouw, voor mijn familie en voor de Colombianen die nog steeds geloven dat ik iets goeds voor het land heb gedaan.”

Uribe, 68, heeft voor een jaar huisarrest gekregen en moet nu wachten om uiteindelijk te worden opgeroepen voor een proces voor het hooggerechtshof, het orgaan dat oordeelt over wetgevers. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan kan hij een celstraf krijgen van 12 jaar.

De rechtse senator werd in oktober 2019 ondervraagd door rechters, de eerste keer dat een voormalige president voor het hoogste gerechtshof van Colombia was verschenen. In 2012 diende Uribe een klacht in tegen de linkse senator Iván Cepeda, die volgens Uribe een complot bedacht om hem ten onrechte te koppelen aan paramilitaire groepen. Uribe beschuldigde Cepeda van het vervaardigen van valse getuigen tegen hem en zijn broer Santiago om hen te linken met de paramilitaire groep AUC.

Het hof vond dat er geen aanwijzingen waren dat Cepeda met getuigen zou hebben geknoeid; in plaats daarvan vond het hof aanwijzingen dat de voormalige president had geprobeerd om de voormalige paramilitaire leden, die met Cepeda spraken, hun woorden te laten intrekken. Naar aanleiding van deze aanwijzingen opende het hooggerechtshof in 2018 een onderzoek naar manipulatie van getuigen tegen Uribe.

Senator Iván Cepeda zei in een interview van Canal City TV: “Niemand in Colombia staat boven gerechtigheid of de wet, ongeacht hoe invloedrijk iemand is.” Op Twitter reageerde hij op de uitspraak van het hof: “Vandaag de dag is aangetoond dat in een democratische samenleving het recht en de rechtvaardigheid er zijn om de willekeur van de macht te controleren.”

De huidige president Duque, een protegé van Uribe, steunt zijn voorganger. “Ik geloof en zal altijd geloven in zijn onschuld en eer”, Liet hij op zijn sociale netwerken door middel van een videoboodschap weten.

Bron :
Foto:ElTiempo