Waterkrachtcentrale van Guatapé weer op volle kracht na brand

De waterkrachtcentrale van Guatapé is sinds zaterdag weer voor 100% operationeel. De centrale moest grote herstelwerkzaamheden ondergaan vanwege een grote brand.

De directeur van het energiebedrijf Empresas Publicas de Medellin (EPM), Jorge Londoño de la Cuesta, bevestigde de volledige werking van de waterkrachtcentrale, nadat het door een brand op 15 februari voor lange tijd niet of nauwelijks energie kon produceren.

“Wij zijn zeer tevreden dat we het land weer voor 100% aan energie kunnen leveren. Het was een zeer intense klus waarbij al onze medewerkers, werkgroepen, aannemers en leveranciers zeer efficiënt hebben gewerkt en gecoördineerd. Door hun inzet waren de herstelwerkzaamheden meer dan twee maanden voor de geschatte levertijd klaar”, zegt Londoño de la Cuesta.

transport_kabels_guatapé

Het is opmerkelijk dat de reparaties aan de waterkrachtcentrale van Guatapé zo snel voltooid zijn. EPM hoopte in september de centrale weer voor 100 procent te laten functioneren. De directeur van EPM benadrukte dat op alle fronten hard is gewerkt om de levering van materiaal zo snel mogelijk te laten verlopen.

Hoewel de verzekering de meeste schade dekte, zat er een flink prijskaartje aan van 62,4 miljoen euro.

Grote rollen kabels werden gekocht van Prysmian, een Italiaans bedrijf met een vestiging in Mexico. Het transport van deze kabels was een groot

Het verkrijgen van deze kabels was een ware opgave. De kabels moesten zelfs met een van de grootste vrachtvliegtuigen ter wereld, een Russische Antonov 124-100, overgebracht worden omdat deze vliegtuigen de enige waren die een dergelijk gewicht aankonden.

Waterkrachtcentrale Guatapé

Door het klimaatfenomeen El Niño heerste er vanaf het eind van vorig jaar tot begin van dit jaar een grote droogte in Colombia. Door de lage stand van het water konden waterkrachtcentrales niet volledig opereren. Daarbij lagen twee energiecentrales, waaronder die van Guatapé, stil door schade. Hierdoor ontstond er een energiecrisis en moest de Colombiaanse bevolking zo veel mogelijk energie besparen. De overheid startte een campagne om de Colombianen elke dag 5 tot 10% minder energie te verbruiken om black-outs te voorkomen. Ondertussen is de regenperiode volop aan de gang en zijn de twee herstelde waterkrachtcentrales weer volledig operationeel.